Ebben a 12 magyar városban van most rengeteg covidos: kígyóznak a sorok a rendelőkben

Pénzcentrum2023. december 7. 14:01

2023. november 27. és december 3. között négyről 12-re emelkedett azoknak a mintavételi helyeknek a száma, ahol magas koronavírus örökítőanyag koncentrációt mértek a szennyvízben. A 48. héten több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedik a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja - közölte csütörtökön friss adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Ez azt jelenti, hogy a szennyvízadatok szerint, akárcsak a légúti fertőzéseket figyelő szolgálat friss jeletése alapján, jelentősen emelkedik a betegek száma Magyarországon. A tendencia ráadásul a mintavételi helyek többségénél – 14 helyszínen – emelkedő, vagyis a betegszámok tovább nőhetnek.

Emelkedést mutat a 47. hétről a 48. hétre a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag koncentráció Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán. További 8 településen stagnáló tendencia jellemző (Kaposváron, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Szegeden és Zalaegerszegen. Csökkenést sehol sem mért az illetékes hatóság.

Fontos információ, hogy a 48. heti adatok szerint a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható. Az NNGYK skálája szerint a magas szint a lehető legmagasabb besorolás! A 47. héten még csak 4 városban - Kaposváron, Székesfehérváron, Pécsen és Veszprémben volt magas a koncentráció. A 48. héten további 8 helyen érte el a magas szintet: az Észak-Budapesti és a központi szennyvíztisztító telepen a fővárosban, valamint a budapesti agglomerációs településeken átlagosan (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), Nyíregyházán, Tatabányán, Egerben és Salgótarjánban:

Fontos látni, hogy amíg Kaposváron, Székesfehéron, Veszprémben stagnálás mellett magas a koncentráció, addig a többi magas koncentrációjú helyen még emelkedő tendencia is mutatkozik. Bár alacsony koncentráció vagy csökkenés sehol sem mutatkozik, a legkevesebb beteg Kecskeméten, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen, ahol a koncentráció szintje az emelkedett tartományba esik, a tendencia pedig stagnáló.

Rengetegen mennek orvoshoz, tömve vannak a várótermek

2023. november 27. és december 3. között az országban 28 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 249 700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - közölte az NNGYK a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslést. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 48. héten 266 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 28 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kórházi ápolást igénylő 266 SARI beteg 19,2%-a (51 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 62,4%-a (166 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 2 főnél influenza A, 3 főnél RSV, 191 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A COVID-19 fertőzöttek 77,0%-a (147 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

Vigyázzunk az egészségünkre!

A következő hetekben a korábbi évek tapasztalatai és a friss számok alapján a betegszámok felfutására lehet számítani, melyben csak a karácsonyi szabadságok és a téli szünet hozhatnak enyhülést. Ezért jobb ha felkészülünk arra, hogy nagyobb az esélyünk megfertőződni, hisze több lehet a beteg körülöttünk. Mit tehetünk a saját egészségünkért és mások egészségének megőrzéséért?

  • Betegen ne menjünk közösségbe, maradjunk otthon, pihenjünk! Ha mégis emberek közé megyünk, viseljünk maszkot!
  • Kerüljük a betegekkel való találkozás, megfertőződés lehetőségét!
  • Ha egy mód van rá, ne menjünk egészségügyi intézményekbe, zsúfolt helyekre, levegőtlen és zárt terekbe, ahol sok ember tartózkodik! Ha mégis ilyen helyre megyünk, viseljünk maszkot!
  • Amikor lehetőségünk van, mossunk kezet, fertőtlenítsük kezünket, ha olyan helyen jártunk, ahol sokan megfordulnak. Fokozottan figyeljünk rá, hogy kilincsek, kapaszkodók megfogása után ne érjünk az arcunkhoz.
  • Támogassuk immunrendszerünket egészséges táplálkozással, vitaminokkal!
  • Adassuk be a védőoltást, hogy elkerüljük a súlyos fertőzéseket!

Címkék:
egészség, influenza, fertőzés, egészségügy, vírus, betegség, koronavírus, betegek, fertőzött, fertőzöttek, covid, örökítőanyag, covid fertőzés, nngyk,