Nagyon vigyázz! Hamisítják a Magyarországon is népszerű gyógyszert, nyomoznak a hatóságok

Portfolio2023. október 20. 17:02

A súlycsökkentő gyógyszerek iránti növekvő kereslet a hamisított változatok globális növekedéséhez vezet. Az Ozempic és Wegovy nevű gyógyszerei a cukorbetegség, illetve a fogyás kezelésére javallottak.

A Novo Nordisk Ozempicjéhez hasonló súlycsökkentő gyógyszerek hamisított változatainak terjedését a nagy kereslet táplálja, írja a Portfolio a Reuters alapján. Jim Mancuso, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma Szellemi Tulajdonjogok Koordinációs Központjának igazgatója elmondta, hogy ezek a fogyókúrás gyógyszerek jelenleg nagyon népszerűek, mivel a médiamegjelenésük miatt vonzó célpontok a bűnszervezetek számára.

Mancuso hozzátette, hogy ügynöksége együttműködik az Europollal, az Interpollal és mintegy 23 másik bűnüldöző szervvel, hogy nyomon kövessék ezeket a súlycsökkentő gyógyszereket, hogy megfékezzék a hamisítási hullámot.

Az Ozempic és Wegovy nevű gyógyszerei a cukorbetegség, illetve a fogyás kezelésére javallottak. Ezek a heti rendszerességgel beadott injekciós gyógyszerek azonban Amerikában életmódkezelésként való alkalmazásukról váltak ismertté.

A Novo Nordisk Ozempic nevű gyógyszerének hamisítványait legalább 14 országban találták meg, köztük az Egyesült Királyságban, Németországban, Egyiptomban és Oroszországban. Több ország is figyelmeztetést adott ki a gyógyszertáraknak és a fogyasztóknak, hogy legyenek éberek a hamisítványokkal szemben, mivel azokról nem tudják, mit tartalmaznak pontosan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az ilyen gyógyszerek használata jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet.


 
 

Címkék:
egészség, hamisítás, gyógyszer, gyógyszerek, kereslet,