Hamarosan fellélegezhet 1,5 millió magyar: szerdán fokozódhat a szenvedésük, de már nincs sok hátra

Pénzcentrum2023. október 3. 13:34

Fokozatosan csökken a parlagfű pollenkoncentrációja – lecsengő szakaszában van a parlagfű pollenszezon - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) napi pollenjelentésében. A parlagfű virágporának mennyisége lassan, de fokozatosan csökken. A napokban a száraz, viszonylag meleg időjárás hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országos átlagban a közepes tartományban alakul, helyenként fordulhatnak elő csak magas értékek. Szerdán a megerősödő szélben a tünetek átmeneti fokozódására, visszatérésére kell felkészülni.

Az üröm pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet. A többi lágyszárú allergén, mint a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, az útifű, a kender, illetve a lórom, az ernyősvirágzatúak, a rézgyom és a szerbtövis virágpora országosan alacsony koncentrációban van jelen a levegőben.

Helyenként találkozhatunk a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma a magas-nagyon magastartományban alakulhat - írták.

1,5 millió magyar allergiás a parlagfűre

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől.

Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy rengeteg magyart érint most a parlagfűvirágzás. Viszont sokan csak későn kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért. Az NNK tavalyi felmérése szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni - a pollenszezon előtt két héttel - a gyógyszereit!

Hogy ne jelentsen akkora kiadást az allergiaszezon, a Pénzcentrum azt javasolja, mindenképpen keressük fel a háziorvost, vagy a szakorvost. A vényre kapható szerekkel ugyanis rengeteg pénzt meg lehet takarítani, és további előnyei is vannak, ha receptköteles szereket használunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vény nélkül kapható szerekkel szemben pedig a vényre kapható szerek sokkal korszerűbbek. Sokkal jobban tudnak segíteni és kisebb, illetve kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek. Például az antihisztaminokról közismert, hogy álmosítanak, csökkentik a reflexidőt - akár még a vezetésben, a mindennapi életben is befolyásoló tényezők lehetnek. A modernebb antihisztaminok, amelyek receptre kaphatóak, már ezzel a mellékhatásprofillal nem bírnak

- mondta el Dr. Moric Krisztina a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa korábban a Pénzcentrumnak. Mindenképpen érdemes tehát felkeresni az orvost, azon túl is, hogy a vényre felírt gyógyszerek támogatottak, így lényegesen olcsóbbak is. Továbbá érdemes az akár vényre, akár vény nélkül vásárolt gyógyszereinket egészségpénztári megtakarításból fizetni, mellyel adóvisszatérítésre lehetünk jogosultak:

Címkék:
egészség, allergia, parlagfű, egészségügy, magyarország, pollen, allergén, magyarok, pollenszezon, allergiaszezon, nngyk, pollenallergia,