Óriási emberhiány a magyar kórházakban: már osztályok működése is veszélyben lehet?

Pénzcentrum2023. szeptember 29. 09:02

Súlyos ápolóhiánnyal küzdenek a pszichiátriai osztályok, miközben ma több millió ember érintett mentális betegséggel Magyarországon. A János Kórházban állítólag az osztály bezárása is felmerült a létszámhiány miatt.

,,Ha nem kapnak szakképzett ápolókat, akkor sajnos bezárják az osztályunkat!" - állítólag ezt a szöveget posztolta a János Kórház pszichiátriájának egyik munkatársa a közelmúltban, de a bejegyzést már törölték. Az ATV Híradója úgy tudja, hogy az osztályt nemrég öt szakápoló is elhagyta.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Szekeres György arról beszélt, hogy az ápolóhiány a pszichiátriában háromszor nagyobb az átlagosnál, miközben ma több millió ember érintett mentális betegséggel Magyarországon. Hozzátette: a létszámhiány sosem jó, de vannak időszakok, amikor még romlik a helyzet.

A kórház minden fekvőbeteg ellátó osztályára keres ápolót, de a pszichiátriára külön hirdetésben toboroznak szakápolót. Megkérdezték az intézményt, hogy igaz-e a súlyos munkaerőhiány, hány orvost és ápolót keresnek. A kórház válaszában azt írta, hogy az osztályról három szakápoló távozik, de ez a működést nem lehetetleníti el, orvosból pedig nincs hiány.

Címkék:
egészség, kórház, munkaerőhiány, pszichiátria, kórházak, emberhiány, kórházi ellátás,