Jókora béremelést lengettek be 84 ezer magyarnak: nem mindenkinek járhat ugyanannyi pluszpénz

Pénzcentrum2023. szeptember 24. 08:03

Differenciáltan emelnék az egészségügyi szakdolgozók bérét jövő tavasszal. Egy friss javaslat szerint alap vagy kiemelt fizetési osztályba kell besorolni az érintetteket.

Szombat este közzétették „a közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról” szóló törvénytervezetet, amely a kevés határvadász létszám végett a polgárőrséget is a határvédelemre rendelné, valamint emelné az egészségügyi szakdolgozók fizetését. A hvg.hu által kiszúrt dokumentum szerint 2024 március 1-től 84 ezer egészségügyi szakdolgozó kapna béremelést, ám nem egyenlő mértékben.

A számítások szerint a béremelés összesen 394,83 milliárd forintba kerülne. A javaslat új fizetési osztályokat határoz majd meg, „az egészségügyi szakdolgozót és egyes egészségügyben dolgozót alap vagy kiemelt fizetési osztályba kell besorolni”. Utóbbi akkor jár, ha a dolgozó „fokozott fizikai és pszichés körülmények között, fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen, különösen nagy felelősséggel járó szakterületen, kiemelt ellátást végző területen vagy speciális kompetenciákat igénylő szakmában” végez tevékenységet.

A besorolások kapcsán 2024. február 29-ig tájékoztatják az érintetteket. Ha átmegy a módosítás, akkor 2024. március 1.-től ezt az addigi egészségügyi szolgálati munkaszerződése módosításának kell tekinteni. A tervezet szerint az új besorolás szerinti bér nem lehet alacsonyabb a korábbi keresetnél, kivéve, ha az illetménypótlék, illetményelem megállapításának alapjául szolgáló körülmény a módosítást követően már nem áll fenn

Címkék:
egészség, fizetés, béremelés, egészségügy, fizetésemelés, javaslat, egészségügyi dolgozók, egészségügyi ellátórendszer, egészségügyi béremelés,