Kész, vége! Már ki is tört a tömeges járvány ebben a három megyében: több száz magyar beteget találtak

Pénzcentrum2023. szeptember 22. 12:25

Az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának friss jelentése szerint 2023. szeptember 11 - 17. közötti időszakban 3 tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek, egyet egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolából, a másikat egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalat rendezvényéről, a harmadikat pedig egy zalai szállodából. Ezen felül a 37. héten két hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak, illetve két importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. 

A 37. héten az NNGYK friss közlése szerint egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei általános iskolában 2023. szeptember 7-től kezdődően hányással, hasmenéssel járó megbetegedések jelentkeztek az alsó tagozatok tanulóknál. A 159 fő exponáltból (151 fő tanuló és 8 fő dolgozó) a jelentés megírásáig felderített betegek száma 48 tanuló. Kórházi ápolásra nem volt szükség. A járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A Jász-Nagykun Vármegyei Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának munkatársai az érintett főző ás tálalókonyhán helyszíni vizsgálatot végeztek, amelynek eredménye még nem ismert.

Továbbá egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei vállalat 2022. szeptember 8-án tartott rendezvényén résztvevők közül (235 fő exponált) 73 dolgozó betegedett meg gastroenteritis tüneteivel. Kórházi ápolásra senki sem szorult. A rendezvényt egy sportpálya területén tartották, az ebédet egy helyi étterem szállította, az ételt svédasztalos rendszerben szolgálták fel. A következő 2-21 órában kezdődtek a megbetegedések, a vezető tünetek a hasmenés, hasi görcs voltak, néhány betegnél hányinger, hányás is jelentkezett,

a legtöbb esetben azok között, akik marhapörköltet fogyasztottak.

A tünetek általában fél-egy nap alatt megszűntek. A betegektől származó székletminták feldolgozása folyamatban. Az állategészségügyi hatóság az étterem konyhájának helyszíni higiénés ellenőrzése során étel- és tisztasági mintavételezés is történt. A járványügyi és élelmezésegészségügyi vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Egy Zala vármegyei szállodában mind a vendégeknél, mind a dolgozóknál 2023. szeptember 12-én, az éjszakai óráktól enterális megbetegedések jelentkeztek. A 402 fő exponáltból 109 fő (85 vendég, 24 dolgozó) betegedett meg. A tünetek hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, ízületi fájdalom, hidegrázás voltak. A betegség lefolyása gyors volt, a hányás hasmenéses tünetek jellemzően 1-2 nap alatt megszűntek. Több beteg jelentkezett az orvosi ügyeleten, de kórházi ápolás egyetlen beteg esetében sem vált szükségessé.

A vendégek és a dolgozók svédasztalos/büfé rendszerben étkeznek, ezen kívül a szálloda több pontján is mód van ételek fogyasztására. A megbetegedések hirtelen, robbanásszerű jelentkezése miatt az ételmérgezés, ételfertőzés lehetősége a helyszíni járványügyi vizsgálat alapján nem volt kizárható. Ezért a Zala Vármegyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát is értesítették. Az járványügyi és az élelmezésegészségügyi vizsgálatok még nem zárultak le.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tovább terjed a nyugat-nílusi láz

A 37. héten továbbá két hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A megbetegedéseket két területről jelentették: Baranyából és Hajdú-Bihar vármegyéből. A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 27-re nőtt (25 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros, és tizenegy vármegye területén regisztráltak:

A betegek 60%-a férfi, az átlagéletkor 54 év (8-80 év). A betegek 48%-a, a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozik. A betegek 81%-a idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

A héten két importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. Egy 24 éves Magyarországon tanuló pakisztáni férfi a nyáron szülőhazájába látogatott. Tünetei a hazánkba történő visszaérkezését követően jelentkeztek. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium vivax kóroki szerepét igazolta. Egy 22 éves szintén Magyarországon tanuló nigériai nőbeteg tünetei a nyáron Nigériában tett utazást követően kezdődtek. Az elvégzett diagnosztikus parazitológiai vizsgálat eredménye szerint megbetegedése hátterében a Plasmodium falciparum kórokozó állt.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, betegség, jelentés, betegek, szalmonella, megbetegedés, tünetek, láz, nngyk, nipah, nipah-vírus,