Még mindig óriási a várólista: magánban százezreket gombolnak le a betegekről a 25 perces rutinműtétért

G72023. szeptember 18. 09:10

A közegészségügyben jelenleg több mint 12 ezren várnak szürkehályog-műtétre. Hiába rutinbevatkozás, a hivatalos lista lefaragása lassan halad, az elmúlt fél évben csak pár száz fővel csökkent. A G7-nek nyilatkozó szemorvos szerint viszont inkább nőttek idén a várakozási idők, ugyanis a jelenlegi szabályozási környezet nem kedvez a járvány előtti szemműtétszámok elérésének.

Az Eurostat friss adatai szerint 2021-ben szürkehályog-műtét műtétből mint 4,3 milliót végeztek el, ami a 2019-es, még járvány előtti adatnál 4 százalékkal kevesebb. Mivel 2021 a harmadik hullám és a különböző korlátozások miatt még járványév volt, ez a 4 százalékos csökkenés nem mondható drasztikusnak - írja a lap. Az országos alapján a 100 ezer lakosra jutó szürkehályog-műtétek számában első Franciaország, Ausztria és Észtország, de hasonlóan magas az adat Csehországban, Németországban vagy Lettországban. Romániában viszont ez az adat csak 250, és Magyarországon sem éri el az 500-at. Lengyelországban már meghaladta a félezret, de például Bulgáriában is másfélszer annyian „fértek hozzá” százezer főből ehhez a szemműtéthez, mint Magyarországon.

A lap szerint 2019-ben még a magyar egészségügyben nagyjából annyi szürkehályog-műtétet végeztek lakosságarányosan, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy Szlovéniában, és többet, mint Szlovákiában vagy Horvátországban. Tehát a magyar műtétszám nem volt kiugró egyik irányban sem. Viszont amíg más országokban a járvány utáni megingást követően már felfelé mentek a szemműtétszámok, nálunk tovább csökkentek.

Szürkehályog-műtétre 2022 májusában is még majdnem 17 600-an vártak Magyarországon, akkor az átlagos várakozási idő 62 nap volt. Aztán 2023 márciusra ez lecsökkent közel 12 900 főre. Fél évvel később a NEAK várólista-adatbázisa szerint az országban szürkehályogműtétre 12 492-en várakoznak, az átlagos várakozási idő pedig 44 nap. A kórházi várólisták csökkentésére a kormány tavaly tavasszal indított egy 13,6 milliárd forintos programot, azóta a szürkehályog-műtét hivatalos várólistája durván 30 százalékkal csökkent. A lap által megkérdezett egészségügyi szakértő a következő lehetséges okokról beszélt az adatok kapcsán:

  • A szemészek, asszisztensek tipikusan nagy arányban mentek el a magánegészségügybe dolgozni az elmúlt években.
  • Még mostanra sem érte el a magyar egészségügy a járvány előtti kapacitásait, kisebb az egészségügy teljesítménye most, mint 2019-ben.
  • A közintézményben dolgozó orvosok, így a szemészek, fix bért kapnak, nincs a rendszerben motiváció az ellátott esetszám növelésére – szemben a korábbi hálapénzrendszerrel. A műtétet segítő egészségügyi asszisztens pedig azért nem motivált, mert az ő bére nem emelkedett.
  • A kórházigazgatónak sincs eszköze motiválni a beosztottjait arra, hogy növeljék az ellátott esetszámokat.

A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő szemész szakorvos szerint amíg nem tesznek be a rendszerbe egy teljesítményalapú bérelemet, addig az orvos nem érdekelt a műtétszám növelésében: „szinte csak az operál, aki szeret.” Jelenleg csak a hivatalos várólista csökken, a gyakorlatban a várakozási idő nő, ugyanis a páciensek előbb azért várakoznak, hogy a hivatalos várólistára felkerüljenek – előfordul, hogy több hónap az első vizsgálat, és egy év is lehet a várakozás a szürkehályog-műtétre - mondta a szakértő. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magánegészségügyi ellátónál a szürkehályog-műtét körülbelül 265-290 ezer forinttól indul, de a beültetett lencsétől függően az ár 400-520 ezer forint is lehet – egy szem esetében, és esetenként az árhoz további konzultáció vagy vizsgálatárak is hozzáadódnak. Vagyis ha az olcsó lencsét és az alapbeavatkozást nézzük, akkor egy szem szürkehályogműtétjére durván el kell költeni a nettó havi átlagbér 80 százalékát - írták. Maga a műtét 15-35 percig tart.

Címkék:
egészség, járvány, egészségügy, magyarország, betegség, eurostat, műtét, várólista, beteg, beavatkozás, rutin,