Temérdek magyar inkább nemet mond ezekre a gyógyszerekre: ez sem tudja meggyőzni őket

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 09:42

A románok és a bolgárok több mint kétszer annyi antibiotikumot szednek be, mint a magyarok, miközben a régióban mi vagyunk a legkevésbé fogékonyak az egészségügyi reklámokra.  

A pandémia előtti időszakhoz képest jelentősen megnőtt a vény nélkül kapható gyógyszerek iránti igény a régióban – írja az azenpenzem.hu a dentsu globális kreatív-, marketing- és médiaügynökségnek a kelet-közép-európai egészségügyi helyzetről készített tanulmányára hivatkozva. A vizsgált 9 országban (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) 2019 óta 10 százalékkal nőtt azok száma, akik a gyógyszerek szedésében látják egészségük zálogát.

Ugyanakkor a költségérzékenység is emelkedett: a minél olcsóbb, márkázatlan gyógyszereket keresők száma 8 százalékkal nőtt. A kizárólag orvos által felírt készítményeket használók száma nem változott, míg a csupán vény nélkül kapható gyógyszereket vásárlók létszáma 7,5 százalékkal bővült. Tizenhárom százalékkal csökkent azonban a kizárólag természetes alapú készítményekben bízók száma, ahogyan a megelőző célú gyógyszerezést választók mennyisége is visszaesett 8 százalékkal.

A hazai adatok nagyjából követik a régiós átlagot, ám akadnak komoly eltérések is: a régióban átlagosan az emberek 40 százaléka fogékony az egészségügyi reklámokra, míg a magyarok esetében ez az arány csak 32 százalék. Szintén jelentős eltérés, hogy a magyarok fele annyi antibiotikumot sem szed be, mint amennyit Romániában és Bulgáriában.

Címkék:
gyógyszer, kutatás, románia, tanulmány, antibiotikum, bulgária, pandémia,