Elképesztő, mi történik ezeken a magyar településeken: annyira korán szülnek a lányok, hogy az téboly

Pénzcentrum2023. szeptember 11. 10:15

Magyarországon még mindig rendkívül magas a tinédzser lányok gyermekvállalása- mutatott rá a Népszava. Husz Ildikó társadalomtudós elmondása szerint a hiányos szexuális edukáció és kevésbé hozzáférhető fogamzásgátló módszerek mellett, a lányok egyéni szocializációja is fontos szerepet játszik a korai gyermekvállalásban. 

Magyarországon még mindig nagyon magas a tinilányok gyermekszülési rátája, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es adatai szerint, évente átlagosan ezer fiatal lány (15-19 éves korosztály) közül minden 17. vállal gyermeket, míg ez a szám az unióban megközelítőleg átlagosan 7 körülre tehető. Husz Ildikó demográfus, szociológus a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója részletesen beszélt a jelenség társadalmi hátteréről. 

A kutató elmondása szerint az tévhit, hogy ez a probléma roma kérdés lenne, azonban jellemzően alacsonyabb társadalmi státuszban lévő lányokra jellemző. A fiatalkorú lányok 65%-a leszakadó térségben lakik, és az iskolai tanulmányaikat sem fejezték be. Ez azonban nem csupán azzal magyarázható, hogy nincsen, vagy hiányos a szexuális edukáció a térségben, vagy, hogy kevésbé hozzáférhetőek a fogamzásgátló módszerek, nagyon jelentős szerepet játszik a fiatal anyák családi szocializációs háttere is.

Ugyan megfigyelhető, hogy egyre elterjettebb ezekben a térségekben is az a hozzáállás, hogy a fiatalok éljenek és tanuljanak és csak később vállaljanak gyermeket, azonban a valódi probléma, hogy nincsen modell a szülők előtt a korábbi generációktól, ennek a mintának az érvényesítésére, így a lányok még mindig a korai szülést látják a legelérhetőbb életpálya modellnek. A témában Husz Ildikó azt is elmondta, hogy Magyarországon ez a jelenség azért súlyos probléma, mert a korai gyermekvállalás és az iskolai lemorzsoldás szoros összefüggésben van. Ez más országokban nem mutat ennyire szoros összefüggést, az angol és amerikai iskolákban a korán gyermeket vállaló fiatalok jellemzően elvégzik az iskolát. 

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
egészség, európai unió, gyermekvállalás, fiatal, terhesség, lemorzsolódás,