Szörnyű betegség söpör végig a magyar gyerekek közt: így veheted te is észre, ezek a tünetek

Reichenberger Dániel2023. július 19. 16:01

Mitől lett hirtelen ennyi skarlátos beteg Magyarországon? A koronavírus idején alig néhány fertőzött volt, most pedig májusban annyi volt a lejelentett esetek száma, mint már évek óta egyszer sem. Megkérdeztük a szakértőket, hogyan lehet felismerni a betegséget, kikre veszélyes igazán, és tudjuk-e otthon gyógyítani, vagy ez több egy szimpla rossz közérzetnél és orrfújásnál?

Durván megugrott a gyerekekre rendkívül veszélyes skarlátos esetek száma Magyarországon az elmúlt hónapokban. A bakteriális fertőzéssel terjedő betegséget, mint a szakértőktől megtudtuk, a gyerekek valószínűleg azért kapják el nagyobb számban, mert a koronavírus fokozatos eltűnésével, illetve az emiatt elrendelt lezárások megszűnésével sokkal többet vannak közösségben, ezért a fertőzés gyakorisága is sokkal nagyobb. Megijedni szerencsére nem kell: ha időben észrevesszük, akkor nem okoz sem szövődményt, sem kórházi beavatkozást. A népi gyógymódok viszont itt nem érnek semmit.

Hirtelen csapott le

Az NNK által közölt éves adatokból kiderül, hogy 2020-tól jelentősen visszaszorult a skarlátos megbetegedések száma. Azok az intézkedések, amelyeket meghoztak a koronavírus terjedésének meggátlására, mint a szociális távolságtartás, maszkviselés szabályai, illetve a sokszor zárva tartó iskolák, óvodák nem kedveztek más betegségek terjedésének sem. Így alakulhatott, hogy amíg 2019-ben 3739 megbetegedést regisztráltak, addig 2020-ban mindössze 1434-et. 2021-ben még inkább visszaesett a skarlátos esetek száma, 2022 második felében azonban már látható egy felívelés, ami 2023-ban is folytatódott. A pandémia veszélyeinek elmúltával úgy tűnik, visszatért a skarlát.

Loading...

Mint a Házi Gyermekorvosok Egyesületétől megtudtuk: nem annyira furcsa, hogy a covid eltűnésével, a lezárások feloldásával több lett a skarlátos beteg.

Már-már unalmasnak tűnhet, hogy mennyi mindent vezetünk vissza a COVID-ra, de a lezárások, a maszk viselése más, gyakori kórokozókkal szembeni természetes, közösségi immunizálódást is megakadályozták. Erre volt példa ősszel a kéz-láb-száj fertőzések számának megugrása, tavasszal az influenzások nagyobb száma, majd a Streptococcus betegségek megugrása. Ezek a jelenségek egész Európában megfigyelhetők. Az összes európai nagy gyermekellátó centrum beszámolt a súlyos streptococcus fertőzések számának megugrásáról, mint a tüdőgyulladás vagy a szepszis. Utóbbiak a jéghegy csúcsa. Járóbeteg rendelésen skarlát, torok vagy mandula gyulladás, középfül-, esetleg arcüreg gyulladás formájában találkozunk ezzel a fertőzéssel. A baktérium sajátossága, hogy sokan tünetmentesen hordozzák, és minél több egy közösségben a skarlátra fogékony gyermek vagy felnőtt, annál nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és annál többen lesznek betegek. Ezt láttuk mostanában hazánkban is

- válaszolta az egyesület a Pénzcentrum megkeresésére.

Mit okoz?

Rusvai Miklós virológus szerint a gyerekorvosok szerencsére fel vannak készítve arra, hogy időben elkapják a skarlátot. Baj akkor van, ha a betegség lappang, és nem veszik észre időben, de ez igen ritkán fordul elő.

A skarlát hörghurut- és tüdőgyulladást, mandulagyulladást is okozhat, ez az egyik oka annak, hogy a gyerekek esetében a mandulakivétel mellett döntenek. Ez viszont ritkán történik meg, a házi gyermekorvosok ugyanis fel vannak arra készítve, hogy kiszúrják a skarlátot már az elején, és megkülönböztessék a többi légúti betegségtől és torokbántalomtól

- fogalmazott Rusvai Miklós. Azt is elmondta, amit eddig talán kevesebben tudtak: a betegséget persze nem csak gyerekek kaphatják el.

Kevesen tudják, de a felnőttek épp ugyanúgy ki vannak téve ennek a bakteriális fertőzésnek, ami aztán skarlátot okoz, és bármikor elkaphatják. A különbség abban áll, hogy míg a felnőttek szervezete könnyen legyőzi - legtöbb esetben észre sem veszik - a vírust még ugyanúgy hordozzák, tehát akár ők maguk is átadhatják a gyerekeknek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tette hozzá a virológus.

És hogy vehetjük észre?

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a Pénzcentrumnak azt is elárulta, hogyan vehetjük észre gyermekünkön, ha skarlátot kaphatott el.

Nagyon jellegzetes tünet a grízes tapintatú, kivörösödött bőr, és a kipirult arc száj körüli sápadt háromszöggel. A málnanyelv szintén szembeötlő: a megduzzadt ízlelőbimbók a málna-színű nyelven valóban emlékeztetnek a gyümölcs kinézetére. Mindezt nagyon fájdalmas, haragosvörös torokgyulladás és magas láz kíséri

- fogalmaztak a lapunknak küldött válaszban. Hozzátették - és alaposan alá is húzták - hogy a skarlát nem tartozik azon betegségek közé, amelyet a rendkívül népszerű "otthon ápolással" vagy "népi gyógymódokkal" házilag le lehet győzni.

Senki ne kezelje házilag a skarlátot! Egy hét után "házi kezelésre" is csökkennek a tünetek, de megfelelő ideig adott antibiotikum nélkül nagy a kockázata az életet veszélyeztető szövődményeknek, melyek egy része már nem gyógyítható meg teljesen. Cseppfertőzéssel terjed a betegség, mint annyi más légúti betegség, ezért a védekezés a higiénés szabályok betartásával lehetséges. Beteg gyermek ne menjen közösségbe, tanítsuk meg a gyerekeket, hogy zsebkendőbe tüsszentsenek és köhögjenek, és ha véletlen a tenyerükbe sikerül, azonnal mossanak kezet. Ugyanezt tegyék orrfújás után, és étkezések előtt. Unalomig ismételgetett tanácsok ezek, mégis a nagyobb gyermekek és a felnőttek ezekkel kerülhetik el a hasonló betegségeket

 - tették még hozzá.

Címkék:
egészség, gyerekek, gyógyszer, vírus, betegség, antibiotikum, gyógymód, betegségek, házi, lezárások, egészség megőrzése,