Hatalmas kockázatot vállalsz, ilyen korban szülsz: ez a legideálisabb időpont az anyaságra

Pénzcentrum2023. július 4. 21:00

Azt mindenki tudja, hogy a fogamzóképes kor vége felé gyermeket vállalni jelentősen nagyobb kockázatot jelent, azonban azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy túl fiatalon se jó teherbe esni. A Semmelweis Egyetem friss kutatása szerint a leggyakoribbak és legveszélyesebbek a keringési rendszer fejlődési rendellenességei ezekben az esetekben, illetve a 20 év alatti anyák esetében fennáll a veszélye a szív fejlődési rendellenességei, illetve az ajak és a szájpadláshasadékok kialakulásának.

Egy friss kutatás szerint 23 és 32 éves kor között lehet a legbiztonságosabb a gyermekvállalás. Ennek oka, hogy ekkor a legkisebb az esélye bizonyos szülési rendellenességek kialakulásának. A szakemberek a tanulmány során 31128 nem-kromoszomális fejlődési rendellenesség miatt szövődményessé váló terhességet vizsgáltak, melyhez a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának 1980 és 2009 közötti adatait használták fel.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a genetikai eredetű rendellenességek, mint a Down-szindróma és az anyai életkor között vannak összefüggések, azonban a nem-kromoszomális anomáliák esetében még kevés kutatás született ez idáig.

A nem-genetikai eredetű születési rendellenességek nagyon gyakran az anyát ért környezeti ártalmak miatt alakulhatnak ki. Mivel a fejlett világban mára rendkívüli mértékben kitolódott a gyermekvállalási életkor, ezért fontos, hogy mi orvosok, megfelelően tudjunk reagálni erre a tendenciára. Kutatásunknak fontos szerepe lehet a modern kori biztonságos terhesgondozási – szűrési protokollok kialakításában is

– magyarázza dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálat során a Semmelweis egyetem kutatói arra találtak bizonyítékot, hogy a 22 éves kor alatti szüléseknél általánosságban 20 százalékkal, míg 32 fölött 15 százalékkal nő a nem-kromoszomális rendellenességeknek a kialakulási kockázata az ideális (23-32) gyermekvállalási életkorhoz képest.

Címkék:
egészség, egyetem, kutatás, életkor, terhesség, kor, semmelweis, veszélyeztetett terhesség,