Akár az életünk is múlhat rajta: mégis megfeledkezik a legtöbb magyar erről a nyaraláskor

Pénzcentrum2023. július 4. 08:13

Csak Magyarországon a 2000-es évek elején 40, 0 és 18 év közötti gyerek fulladt bele vízbe, azonban ez a szám szerencsére 2021-re 9-re csökkent. A HelloVidék szerint az odafigyelés és a tudatosság szorította vissza a baleseteket.

A WHO és az UNICEF globális jelentése szerint, ami a gyermeksérülések megelőzéséről szól naponta hozzávetőlegesen 2000 gyermek veszíti el az életét valamilyen baleset következtében. Ezeknek a fele azonban megakadályozható lehet némi odafigyeléssel.

Magyarországon a 2000-es évek elején a 0-18 év közötti korosztályban 40, 2019-ben 4, 2020-ben 7, míg 2021-ben 9 gyermek hunyt el vízbefulladás miatt. Dr. Kassai Tamás, a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ osztályvezető főorvosa, traumatológus és készsebész szakorvos, gyermektraumatológus specialista, valamint Magyar Gyermekmentő Alapítvány kivonuló mentőorvosa szerint 3 módon lehet megelőzni a víz alá merüléssel kapcsolatos baleseteket.

Elsődleges prevenció, hogy nem engedjük a gyermekeket a tengerbe, Balatonba, vagy akár a családi medence köré egyedül, folyamatos figyelmet szentelünk számukra, amíg a parton vagy a kertben tartózkodunk. Utóbbi esetet tekintve nagyon fontos a megelőzésben a medencék körbekerítése, vagy azok lefedése. Másodsorban az olyan eszközök használata, mint például a galléros mentőmellény vagy az úszógumi nagy biztonságot nyújthat viselőjének. Ezeken túl a megfelelő elsősegélynyújtás és az azonnali ellátás is kiemelt szereppel bír a baj bekövetkeztekor

– mondta el a főorvos, hozzátéve, hogy probléma leginkább akkor szokott történni, ha 4 év alatti gyerekek játszanak felügyelet nélkül a víz mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

További érintett korosztály a kamaszoké, akik kockázatértékelése olykor nem megfelelő. Az ő esetükben viszont többnyire nyílt vízi balesetekről beszélhetünk

 – tette hozzá.

Címkék:
egészség, gyerek, víz, magyarország, gyermek, magyar, vízbefulladás, fulladás,