Mégis, mi folyik a magyar háziorvosi rendelőkben? Már ezt is csak kevés kiváltságos orvos engedheti meg magának

Pénzcentrum2023. június 28. 20:20

Nem tud nyáron szabadságra menni sok magyar háziorvos, mert akkora a munkaerőhiány, hogy nem találnak helyettest - derült ki az RTL híradójából. A nyilatkozó háziorvosok szerint van olyan kollégájuk, aki évek óta csak néhány napot tud pihenni. Főként vidéken okoz gondot a háziorvoshiány, sokan nyugdíjas korúként is dolgoznak, de így is több mint 500 praxis tartósan nincs betöltve.

„Mi, gyerekorvosok külön nehéz körülmények között vagyunk, mert bennünket csak szakvizsgázott gyerekorvos helyettesíthet, ha esetleg a rezidensek kijöhetnének, akik pár hónapra vannak a szakvizsgától helyettesíteni, valószínűleg nagyban megkönnyítené a szabadságolásunkat" – mondta Fábián Dóra taksonyi gyermekorvos a Híradónak. Mivel vállalkozók, a helyettes bérét a háziorvosoknak kell fizetnie, ami akár napi 50 ezer forint is lehet.

A nagyobb rendelőkben egymás helyettesítésével oldják meg a szabadságolást, de vidéken sok helyen megoldhatatlan a helyettesítés - hangzott el a műsorban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság friss adatai szerint jelenleg 509 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van, több helyen évek óta nem találnak orvost. Mangó Gabriella, a  Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi csoportjának megbízottja szerint a betöltetlen praxisok miatt nyáron különösen nehéz a betegek ellátása és nehéz orvoshoz jutni. A szakember szerint a területi kórházak is segíthetnének a helyettesítésben.

 

Címkék:
egészség, nyaralás, orvos, szabadság, nyugdíjas, egészségügy, magyarország, nyár, háziorvos, magyar, praxis, szakemberhiány, munkaerőhiány,