Súlyos tévhitben élnek a magyarok: ezt rendszeresen elfelejtik, pedig létfontosságú

HelloVidék2023. június 26. 08:16

Átlagosan napi 2,5 liter folyadék távozik a testünkből a biológiai folyamatok közben, ezt a mennyiséget pedig nagyon fontos, hogy pótoljuk.

Ugyan az előrejelzések szerint ezen a héten nem számíthatunk hasonló hőségre, de mindenképp ajánlott figyelni a megfelelő védekezésre, és itt most nem csak a napégésre gondolunk. Sokan megfeledkeznek a mindennapi folyadékfogyasztásról, folyadékpótlásról, ami kiszáradást, rosszullétet is okozhat a nyári melegben - írja cikkében a HelloVidék.

A felnőtt emberi szervezetnek 2-2,5 liter folyadék felvételére van szüksége naponta. Ezt a vízigényt táplálékkal és közvetlen folyadékfelvétellel fedezi. A szervezet vízkészletének állandóságát egyrészt a vízfelvételre serkentő szomjúságérzés, másrészt a vízkonzerválást széles határok között biztosító veseműködés teszi lehetővé.

Napi 1400 milliliter víz folyik át agyunkon és 2000 milliliter víz mossa át vesénket. Az emberi szervezet igen takarékosan bánik vízkészletével, és naponta mindössze kb 2,4 litert választ ki. Szervezetünk vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell.

Címkék:
egészség, víz, kánikula, vízhiány, hőség, vízminőség, magyarok, ivás, vízfogyasztás, egészség megőrzése, vízivás, szervezet,