Riasztó helyzetbe kerültek ezek a magyar betegek: ezer termék vált hiánycikké, amire szükségük lenne

Népszava2023. május 25. 08:31

A gyógyászati segédeszköz árusító boltoknak több mint ötöde zárt be az elmúlt egy évben - írja a Népszava. A becsukás oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni – közölte Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke. Így a betegek nemcsak nehezebben találnak még nyitva tartó segédeszköz árusító boltokat, de több mint ezer gyógyászati segédeszköz – köztük felnőtt pelenkák, járást segítő rollátorok, felfekvést megelőzésére szolgáló párnák, kerekesszékek, rokkant-emelők, stb. – már nem is kapható.

A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök „közfinanszírozott fogyasztói ára” noha már rég nem fedezi az infláció miatt megemelkedett beszerzési árakat, a szolgáltatók működési feltételeit tovább nehezítik az energiaárak és a szállítási költségek. A forgalmazók pedig eddig önállóan nem emelhették költségeik arányában az árakat - írja a lap.

Margitai Barnabás szerint miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra. A patikákban is kaphatóak ugyan a segédeszközök, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, azaz nem pótolják a bezárt üzleteket. A témában a kormányzattal zajló tárgyalások eddig meddőnek bizonyultak.

Címkék:
infláció,