Luxuscikké vált a babatápszer: ezt rengeteg kismama megsínyli, csak erre futja helyette

Pénzcentrum2023. május 5. 18:03

Duplájára nőtt bizonyos babatápszerek ára az utóbbi időben a kedvezőtlen gazdasági helyzet és a forintárfolyam alakulása miatt. A gyermekorvosok attól tartanak, hogy sokan nem tudják kigazdálkodni a megnövekedett költségeket. Fennáll a veszélye, hogy a legnehezebb anyagi helyzetben élő családok vizezett tehéntejet adnak majd csecsemőjüknek, ami komolya egészségügyi kockázattal is járhat.

"Két hete még 4900 forint volt az a tápszer, amiért tegnap már 8700 forintot fizettem" - panaszkodott egy Facebook-csoportban egy anyuka. Az RTL-nek nyilatkozó gyerekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvosokat pénzlevonással büntetik, ha a gyermek féléves koráig egynél több fajta tápszert írnak fel. Tehát hiába kéri a szülő, hogy olcsóbbat ajánljon, az orvosnak nem éri meg.

Póta György attól is tart, hogy a legnehezebb helyzetben lévő családok vizezett tehéntejet adnak majd csecsemőjüknek, ami nem egészséges. A csatorna hiába kereste az egészségügyi államtitkárságot azzal a kérdéssel, hogy tervezik-e felülvizsgálni a tápszerek támogatottságát, választ nem kaptak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azt közölte, minden tb-támogatott kategóriában van olyan tápszer, amelynek nem változott az ára.

Címkék:
egészség, tej, drágulás, infláció, baba, újszülött, csecsemő, anyatej, rtl, egészségmegőrzés, társadalombiztosítás, kisbaba,