Iszonyú, mi történt a magyar kamaszokkal: erre már fiatalon durván rámehet az egészségük

Pénzcentrum2023. április 12. 18:44

Magyarország az európai országok között még mindig élen jár a daganatos megbetegedések és a kapcsolódó halálozások számában, miközben a legutóbb publikált országjelentés szerint 2011 és 2019 között a férfiaknál 11 százalékkal, a nőknél 6 százalékkal csökkent a rákhalálozás - hangzott el a nemzeti rákellenes nap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke emlékeztetett: az Európai Rákegyenlőtlenségi Regiszter (European Cancer Inequalities Registry) célja, hogy megbízható adatok álljanak rendelkezésre a daganatos betegségekkel kapcsolatban, vizsgálva az eltéréseket, a tendenciákat.

A magyar országprofil februári publikálása szerint 2011 és 2019 között a férfiaknál 11 százalékkal, a nőknél 6 százalékkal csökkent a rák okozta halálozás, míg az EU27 átlaga férfiak esetében 10 százalékos, nőknél 5 százalékos csökkenést mutat.

Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a tüdőrák Magyarországon még mindig vezető daganatos halálok mind a férfiaknál, mind a nőknél, de "nem annyira kirívó, mint azt a nemzetközi tanulmányok mutatják". Felhívta a figyelmet arra, hogy a nőknél a tüdőrák ugyanolyan "kiemelt figyelmet érdemel", mint az emlő- és nőgyógyászati tumorok, mert

a tüdőrák esetében a nőknél rossz tendencia figyelhető meg.

A szakember kiemelte a megelőzés fontosságát, hozzátéve, a rizikócsoportba tartozók szűrésével sokat lehet tenni a halálozási mutatók javításáért. Bogos Krisztina azt mondta: Magyarországon az innovatív terápiák elérhetőek, ezek megduplázták a három-ötéves túlélést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke elmondta, 2020-2022-es adatok szerint a koronavírus-járvány időszakában több lett az elhízott, túlsúlyos ember Magyarországon, különösen a fiatal felnőtt korosztályban. A megugrás a 15-25 éveseknél a legerőteljesebb - tette hozzá. Az életmód jelentősen megváltozott a Covid alatt, az úgynevezett elhízási világatlasz szerint azonban Magyarország nem áll nagyon rosszul. A 173 országból a férfiaknál a 24., nőknél a 91. Magyarország, Európában a férfiakat tekintve a 3. helyen, a nőknél 8. Magyarország.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos azt emelte ki, hogy hiába vannak előremutató kormányzati intézkedések az egészségtudatos életmódnál, az egészségmegőrzésnél, ha az egyén nem vállal felelősséget saját egészségéért. A magyarországi intézkedések között említette a népegészségügyi termékadó (csipszadó) bevezetését, az iskolai büfé és a közétkeztetés ételkínálatának átalakítását. Ugyanakkor megjegyezte, ezek a lépések "önmagukban" nem érnek semmit, szükség van a család, a szülő közreműködésére és hiteles tájékoztatásra is.

Címkék:
egészség, egészségügy, magyarország, betegség, rák, daganatos betegségek, magyar, adatok, tüdőrák, megbetegedés, daganat,