Veszélyes kórokozók bukkantak fel a hazai konyhákban: csúnyán megbetegszik, aki nem figyel

Pénzcentrum2023. március 12. 15:05

Olyan helyen is veszélyes kórokozók leselkednek rád a konyhában, ahol nem is hinnéd. Egy friss kutatás szerint ugyanis a vágódeszkák és a kuka mellett a fűszertartók is rengeteg baktériumot hordozhatnak. A szakértő azt tanácsolja, hogy főzés után ne csak az eszközöket, edényeket mossuk el, hanem a fűszertartókat is!

Valószínűleg hallottál már rémtörténeteket a konyhai szivacson megbúvó baktériumokról, de a fűszertartód lehet az, ami végül megbetegít - ez derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (FSIS) megbízásából készült tanulmányból, amit a SkyNews szemlézett.

A tanulmány a szennyeződéseket úgy vizsgálta, hogy a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek hamburgerpogácsát és salátát. A résztvevőknek csak az étel elkészítése után mondták el, hogy a kutatók vizsgálni fogják a kórokozókat a konyhában.

A pulykahús egy MS2 nevű nyomjelző anyagot tartalmazott, így a kutatók nyomon tudták követni a keresztszennyeződést. Olyan felületeket vizsgáltak, mint a kések, vágódeszkák, csapok és szivacsok, és mindegyik esetben legfeljebb egyötödüknél találtak szennyeződést. Amikor azonban a fűszertartókat vizsgálták, 48 százalékuk volt MS2-vel szennyezett, ami még a kutatókat is meglepte.

Donald Schaffner társszerző, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi tanszékének professzora elmondta, hogy a keresztszennyeződéssel kapcsolatos legtöbb kutatás a vágódeszkákat és a csapokat vizsgálta, és elhanyagolta a főzés során megérintett egyéb dolgokat, például a fűszertartókat és az edényeket. A vizsgálat után Schaffner professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy főzés után töröljük le azokat a dolgokat is, amelyekre nem gondolnánk, hogy veszélyesek lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálat szerint ezek a legkevésbé higiénikus helyek a konyhában:

  • Fűszertók
  • Vágódeszka
  • Szemetesedény fedele

A legkevesebb szennyeződést pedig a csapok tekerőin találták a tudósok.

Címkék:
vizsgálat, egészség, veszély, konyha, kutatás, betegség, takarítás, higiénia, főzés, megbetegedés,