Betett az energiakrízis a kórházaknak: romba dőlhetnek az egészségügy tervei

Pénzcentrum2023. március 10. 21:07

Két évvel ezelőtthöz képest az állami kórházak energia- és gázszámláinak többletköltsége 120-150 milliárd forint lesz idén – árulta el a Portfolionak a kórházszövetség által, a tagszervezeteik körében végzett felmérés eredményeit Velkey György, a szervezet elnöke.

221-hez képest az állami kórházak energiaszámláinak többletköltsége 120-150 milliárd forint lesz az idén Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint. Az energiaárak elszállásával pedig a kórházak kénytelenek voltak a gazdasági terveiket és költségvetésüket teljesen újra gondolni.

Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a korábbi időszakban hatalmas terhet jelentett a Covid, illetve egy évvel ezelőtt megjelentek a költségvetésben a menekültellátási kiadások, amelyeket a kórházak jobb híján a saját forrásaikból voltak kénytelenek fedezni első körben. Csak később, külön elszámolás alapján jutottak kompenzációhoz.

A három kiadás oldali többlet, az energiaárak, a Covid ellátás és a menekültellátás mellé még hozzátehetjük az infláció általános emelkedését, valamint a forint árfolyamának romlását. Az utóbbi is hatalmas költségemelkedést okoz a kórházaknál, hiszen az intézmények nagyon sok mindent a világpiacról szereznek be

– mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A kórházszövetség nemrég végzett el egy felmérést a tagintézmények körében, amelyben azt mérték fel, hogy milyen mértékben és mennyivel emelkedtek az energiaköltségek. A válaszok összesítése alapján azt mondhatjuk, hogy a villamosenergia tekintetében 2021.hez képest idénre 68,4 milliárd többletforrásigényt azonosítottak, míg a gáz esetében 52-70 milliárd forint ez a szám. Összességében tehát 120-150 milliárd forintos többletköltségről beszélhetünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az energiaárak ügyében egy biztató elem van, hogy most éppen csökkennek az árak. De a kórházak többségének éves szerződési kvótája van, így most nem tudjuk követni a csökkenő árakat

– tette hozzá Velkey György.

Címkék:
rezsi, kórház, forint, milliárdos, milliárd, állami, kórházak, covid, rezsiemelés,