Országszerte megszűnnek gyermek háziorvosi ügyeletek: ide tudnak menni a szülők hétvégén

Pénzcentrum2023. március 2. 22:01

Az új ügyeleti rendszer egyik következménye, hogy mostantól csak a megyeszékhelyeken lesz gyermek háziorvosi ügyelet hétvégenként. Tegnaptól ez a rendszer már három megyében is működik, amelyben az sem biztos az RTL Híradó szerint, hogy háziorvosok fogják vizsgálni a betegeket. Többségük ugyanis nem írta alá az új ügyeleti szerződést az Országos Mentőszolgálattal.

Tegnap óta már nemcsak Hajdú-Bihar, hanem Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is az új ügyeleti rendszer szerint működik az ellátás. Azt azonban, hogy kik vizsgálják meg a betegeket, egyelőre nem lehet pontosan tudni: a háziorvosok jelentős része ugyanis nem írta alá az ügyeleti szerződést az Országos Mentőszolgálattal - közölték az RTL Híradó riportjában.

A riport szerint ugyanez igaz a házi gyermekorvosokra is. A híradónak nyilatkozó gyerekorvos szerint magával az ügyeleti rendszerrel nem lenne gond, az azonban biztos, hogy a járási székhelyeken hétvégénként mostantól megszűnik a gyerek háziorvosi ügyelet. Szakorvosi, járóbeteg ügyelet csak Nyíregyházán lesz például. Ide kell mennie a szülőknek az egész megyéből szombaton és vasárnap a beteg gyerekeikkel.

A riportban elhangzott az is, hogy ráadásul nem lesz külön gyermekorvosi ügyelet, hiszen a vegyes ügyeleti rendszerbe kell menniük a szülőknek. Ezzel pedig könnyen lehet, hogy olyanok fogják vizsgálni a gyerekeket, akik még életükben nem foglalkoztak velük betegként.

Frissítés (2023.03.03.) - Cáfol a az Országos Mentőszolgálat

Szemléző cikkünk megjelenése után az alábbi helyreigazító közleményt juttatta el szerkesztőségünknek az Országos Mentőszolgálat. A Győrfi Pál kommunikációs és pr vezető által jegyzett levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A Pénzcentrum.hu valótlan tartalommal közölt hírt arról, hogy az új ügyeleti rendszerben “megszűnnek a gyermek háziorvosi ügyeletek”. Ezzel azt a hamis látszatot keltették, hogy a beteg gyermekek ellátatlanul maradhatnak. A valóság ezzel szemben az, hogy eddig sem volt minden járásban külön gyermekorvosi ügyelet, a járási ügyeletek rendszerint úgynevezett “vegyes ügyeletekként” működtek, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt ellátást kaphatnak. Egyértelmű tény, hogy nincs szükség minden járásban külön gyermekorvosi ügyeletre, hiszen egy ügyeletben átlagosan 10-12 gyermeket kell ellátni egy egész vármegye területén, továbbá minden orvos és mentőtiszt képes és alkalmas gyermekek sürgősségi ellátására is. Ezeken túlmenően, a kórházi központi gyermekügyeletek is rendelkezésre állnak, a 1830-as telefonszám pedig gyermekek esetében is hívható, ahonnan súlyos állapotú gyermekhez azonnal mentőt küldenek. A teljes Győr-Moson-Sopron vármegyében az első, szerdai ügyeleti napon 16 óra és reggel 8 óra között összesen 8 gyermeknek, a második (csütörtöki) ügyeleti napon 16 óra és reggel 8 óra között a teljes vármegyében összesen 9 gyermeknek volt szüksége ügyeleti ellátásra, amit az ügyeletes orvosok és mentőtisztek minden esetben a szakmai protokolloknak megfelelően el is végeztek."

Címkék:
gyerek, orvosi ellátás, háziorvos, gyermek, ügyelet, megszűnik, rendszer,