Kiderült a nagy öregedéstitok: rengeteg magyar ismerhet magára, erre biztosan nem készültek

Pénzcentrum2023. március 2. 09:38

Az már régóta ismert jelenség, hogy a valódi (kronológiai) életkorunk nem feltétlenül tükrözi a biológiai korunkat. Azt, hogy valójában hány évesek vagyunk számos tényezőn, így például az étkezési, alkohol- és folyadékfogyasztásunkon és az alvásmennyiségünk alapszik, az viszont már kevésbé ismert, hogy a mentális betegségek még jobban befolyásolhatják öregedésünket – derült ki egy új-zélandiak körében végzett kísérletből.

A 2,3 millió embert érintő, több évtizeden átívelő kutatás szoros összefüggést talált a mentális zavarok, valamint a testi betegségek és az idő előtti elhalálozás között. Egy másik, ugyancsak új-zélandi kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a mentális egészségügyi problémák összefüggésbe hozhatók a 40-es, 50-es életkorban tapasztalható felgyorsult öregedéssel. Ráadásul ez a hatás már sok évvel azelőtt tetten érhető, mielőtt megjelennének az életkorral összefüggő betegségek - hivatkozott a Science Alert-re a HVG.

A fenti eredmények figyelembevételével készítettek számítógépes algoritmust amerikai és hongkongi kutatók. A gépi intelligencia egyfajta öregedési naptárt készít számos egészségügyi tényező és biomarker alapján. Az algoritmust 5000 egészséges kínai felnőtt adataival képezték ki, és a mentális egészséggel kapcsolatos jellemzőket is bevonták. A kutatásban résztvevők esetében nyolc pszichológiai-jólléti adatot vettek alapul: zaklatott, magányos, boldogtalan, dekoncentrált, nyugtalan, depressziós, reménytelen vagy félelmet érző.

Végül azt találták, hogy az olyan pszichológiai tényezők, mint a boldogtalanság vagy a magányosság 1,65 évvel növeli meg a biológiai életkort.

Ez meghaladta a többi egyéni demográfiai jellemző hatását, beleértve a nemet, a családi állapotot, sőt még a dohányzást is. A kutatók mindebből arra a következtetésre jutottak az Aging szakfolyóiratban, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a pszichológiai szempontokat az öregedési vizsgálatok során, mivel jelentős hatással lehetnek a biológiai életkorra.

Címkék:
egészség, alkohol, életkor, alvás, boldogtalanság, pszichológia, alkoholfogyasztás, egészségmegőrzés, alváshiány, boldog élet,