Ennyien fagytak halálra Magyarországon a télen: sokan a fűtetlen otthonukban hűltek ki

Pénzcentrum2023. február 7. 16:03

Még az enyhe tél ellenére is szeptembertől január közepéig 98 ember fagyott meg Magyarországon. A Magyar Szociális Fórum lapunk megkeresésére közölte: a halálesetek többsége nem az utcán történt, hanem jellemzően idős, beteg emberek fagytak meg a saját otthonukban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is erre hívta fel korábban a figyelmet: a vörös kód alatt kiemelt figyelmet kell fordítani az idős szomszédokra is, nem csak a szabadban éjszakázókra. A rendkívüli hideg miatt kedd este életbe lépő riasztás egyelőre szombatig van érvényben. A következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet.

Szeptembertől január közepéig 98-an hűltek ki végzetesen Magyarországon még a viszonylag enyhe tél dacára is - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Szociális Fórum, amely rendszeresen közli az ezzel kapcsolatos adatokat. Mint hozzátették, noha nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma, az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben halt meg.

A fűtetlen helyeken elhunytak túlnyomó többsége idős, beteg ember, a szabad ég alatt megfagyottak között viszont vannak 40-50 évesek is

- emelkték ki. 

Kiadták a vörös kódot!

A következő napokban is számos tragédia történhet, veszélyesre fordul az időjárás: a hideg miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. A Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet.

Életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni

- hívta fel a figyelmet Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat korábban 3 lépésben foglalta össze, miképp segíthetünk a szabadban éjszakázó embereken:

  • Vegyük észre! A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek fagypont körüli hőmérséklet esetén gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik.
  • Szólítsuk meg!  Kérdezzük meg, nincs-e segítségre szüksége? Bátran menjünk oda, kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte.
  • Cselekedjünk! Ha az illető nem tud válaszolni, vagy rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, hívjuk a 112-es segélyhívót vagy a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot (Budapesten 06 1 338 41 86, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06 70/505-8080; Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06 42/504-618).

Ők is kiemelték, hogy nem csak a szabadban éjszakázók vannak nagy veszélyben:

A fagypont alatti hőmérséklet miatt nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk

- hívták fel a figyelmet.

Címkék:
fűtés, egészség, szegénység, hajléktalanság, hőmérséklet, tél, fagy, idős, idősek, hajléktalan, tragédia, fagyhalál, magyar máltai szeretetszolgálat,