Új segélyhívó telefonszám: figyelmeztet a mentőszolgálat, sürgős esetben ezt kell tárcsázni

Pénzcentrum2023. február 1. 17:39

Még nem minden megyében él az új, 1830-as orvosi ügyeleti telefonszám - hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat. Kiemelték, az új rendszer bevezetése után is megmarad a 112-es segélyhívó vonal, vészhelyzet esetén továbbra is bárki hívhatja.

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, egységesül az orvsi ügyeleti rendszer. A betegnek a 1830-as központi telefonszámot kell majd hívnia, ahol a vármegyei mentésirányítás dönt a tünetek alapján arról, hogy a beteg megvárhatja a másnapi háziorvosi ellátást, be kell mennie a központi háziorvosi ügyeletre, vagy azonnal mentőautót indítanak hozzá - mondta a Kossuth rádióban.

Viszont! Az Országos Mentőszolgálat most a Telex kérdésére közölte, hogy egyelőre csak Hajdú-Bihar megyében lehet elérni az orvosi ügyeletet a 1830-as telefonszámon, a rendszer később, fokozatosan válik országossá.

Tehát sürgős esetben még mindig a 112-es telefonszámon lehet mentőt hívni, és ez a szám a jövőben is megmarad a 1830 mellett.

Hozzátették, az ügyeletek elérésére Hajdú-Bihar megyében helyezik üzembe először a 1830-as telefonszámot, de a korábbi, 06 52 506 303 telefonszám továbbra is hívható, ugyanoda irányul. A központi számon az érdeklődők felvilágosítást kaphatnak arról, hogy problémájukkal az esti órákban hova fordulhatnak, esetleg nem súlyos esetben otthon hogyan láthatják el magukat, hogy másnap normál rendelési időben menjenek orvoshoz, de a sürgős eseteket is kezelik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OMSZ kiemelte, hogy a 1830-on hívást fogadó szakember rögzített vonalon, protokoll szerint, a panaszok, tünetek alapján fog dönteni arról, hogy elegendő-e a tanácsadás, vagy ügyeleti autót küld, súlyosabb esetben pedig akár azonnal a rohamkocsit indítja.

Tehát mégegyszer:

  • A 112-t ezután is bárki bármikor, állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül felhívhatja, ha segítségre van szükség.
  • A 1830 az alapellátási ügyelet telefonszáma (lesz, ha bevezetik országosan is). Súlyos esetben innen is tudnak segítséget küldeni.

Címkék:
egészség, mentők, mentőszolgálat, 112, rendszer, segélyhívó, telefonszám, országos mentőszolgálat,