Romlik a magyar gyerekek lelki egészsége: sokkal mélyebb nyomot hagyott a járvány, mint hittük?

Pénzcentrum2022. november 8. 15:16

Közel 300 iskola- és óvodapszichológus hívta fel a figyelmet arra, hogy romlik a gyerekek mentális egészségi állapotára. A szakmai állásfoglalás voltaképp egy segélykiáltás dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert alapítvány klinikai szakpszichológus vezetője szerint, aki a lehetséges okokról beszélt az RTL Reggeli című műsorában.

A szakértő szerint úgy látják, a covid óta látványos a romlás a gyerekek mentális egészségi állapotában. Megnőtt a sürgősségi esetek száma, csak náluk a kórháznál naponta többször áll meg a mentő szorongással, önsértéssel kapcsolatos esetek miatt. A helyzet megoldására az egészségügy és az oktatás területén kellenének beavatkozások. Az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, cselekvések mögött valamilyen gyermekpszichiátriai zavar lehet, ezért fontos lenne, hogy ezeket a problémákat felismerjük - mondta el.

A klinikai szakpszichológus szerint a szülők onnan vehetik észre, hogy gyermekük szenved, ha tartós változás áll be az életében: beszűkül az érdeklődési köre, nem mozdul ki a házból, a szociális kapcsolatai leépülnek, alvás- vagy evészavarokkal küzd. 

 

Címkék:
egészség, gyerekek, gyerek, oktatás, járvány, egészségügy, változás, öngyilkosság, depresszió, pszichológus, koronavírus, pszichiátria, szorongás, rtl, szülők, alvászavar, mentális egészség, koronavírus járvány, covid,