Drasztikus áremelés jön a magánklinikákon? Így terveznek talpon maradni a hazai szolgáltatók

mfor.hu2022. október 28. 10:13

Az energiaválság minden ágazatban kihívást jelent, így nemcsak az éttermekben, cukrászdákban, szállodákban, boltokban, fürdőkban, hanem az egészségügyben is. Kiderült, a magánegészségügyi cégek hogyan birkóznak meg a hihetetlen számokat mutató rezsiszámlákkal.

Arra a kérdésre, hogy van-e vészforgatókönyve a Doktor24-nek a megnövekedett energiaárak kezelésére, Lancz Róbert vezérigazgató azt mondta az mfor.hu-nak, a rezsidíjak alakulásának erősen ki van téve a magánegészségügyi szektor, hiszen a rendelőkben, műtőkben vagy éppen a fekvőbeteg-ellátás során nem lehet például a villanyokat lekapcsolva takarékoskodni. „Ezért elkerülhetetlennek látszik, hogy az elkövetkező hónapokban - valamilyen mértékben - ezeket a többletköltségeket érvényesítsük az árainkban” – teszi hozzá Lancz. A szolgáltató bérelt ingatlanokban működik, a bérleti díjat pedig jellemzően euróban fizetik, így még a gyenge forintárfolyamot is megsínylik - csakúgy, mint az orvosi anyagok, műszerek, protézisek beszerzése miatt, ami szintén jellemzően külföldről, euróban történik.

Dr. Kirschner András, a Swiss Clinic ügyvezető igazgatója pedig azt mondta a lapnak, van egyfajta vészforgatókönyvük. "Költségtakarékossági intézkedéseket kezdtünk bevezetni, mely az IT, a nyomtatás, az előjegyzés-foglaltság, a le nem mondási károkozás az ügyelek részéről területeket érinti. A rendelőkben marad a 20 Celsius fok, a világítás már LED-es, ezen már nem tudunk tovább spórolni. De igyekszünk többet dolgozni változatlan, vagy minimálisan emelt áron” - mondja.

A Duna Medical Center szintén rendelkezik vészforgatókönyvvel a megnövekedett energiaárak kezelésére. „Folyamatos optimalizálással, helyszíni személyzeti átcsoportosításokkal, a hővisszanyerés fokozásával próbáljuk visszafogni az energiafelhasználásunkat” – mondta Gurney Anita ügyvezető igazgató. Azt viszont a Duna Medical Centerben is elképzelhetetlennek tartják, hogy olyan erőteljes eszközhöz nyúlnának, mint a műtők használatának csökkentése. 

Dr. Rosenak még nincs vészforgatókönyvre szüksége, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy a drasztikusan növekvő költségek mellett is fenn tudják tartani kórházunk megszokott működését. "Bérelt ingatlanban működünk, ezért az energiát nem közvetlenül szerezzük be. Az ingatlan tulajdonosával folyamatosan egyeztetünk a várható energia- és üzemeltetési költségekről és keressük az optimális megoldásokat” – mondta Dr. Papik Kornél, a Dr. Rose ügyvezető igazgatója.

Címkék:
egészség, rezsi, orvos, árfolyam, euró, forint, rezsicsökkentés, egészségügy, drágulás, áremelés, infláció, betegség, magánellátás, betegek, magánorvos, magánegészségügy, magánegészség, árdrágulás, energiaválság, rezsiemelés,