Érik a káosz az egészségügyben: nem tudnak min spórolni a kórházak

Pénzcentrum2022. szeptember 30. 21:31

Spórolniuk kell a kórházaknak, ám a főorvosok úgy látják, ez szinte lehetetlen. Csütörtökön közölték a kórházakkal, hogy egy napjuk van arra, hogy újraírják a költségvetési tervüket.

Csütörtökön közölték a kórházak gazdasági vezetőivel, hogy újra kell írni a jövő évi költségvetési tervüket. A Népszava szerint más szigorítások is lesznek, például október végéig csak azokat a számlákat fizethetik ki, amelyek a betegellátáshoz kapcsolódnak. Az RTL Híradónak nyilatkozó főorvos úgy látja: a kórházak nem sok mindenen tudnak spórolni.

Folyamatosan nőnek a kórházak adósságai. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondják, a legtöbb kórház már eddig is görgette maga előtt a tartozásait, ami mostanra akár a 35 milliárd forintot is meghaladja.

A kórházak eddig is késve fizették a számlákat, legyen szó gyógyszerekről, felszerelésekről, munkaruháról vagy tisztítószerekről, karbantartási költségről.

- mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezetek elnöke. A helyzeten tovább ronthat, hogy a Népszava információi szerint, októbertől a béreken felül csak a betegellátással összefüggő számlákat fizethetik ki a kórházak, azokat is azután, hogy megindokolták a szükségességüket, és tételesen engedélyeztették azok megrendelését. Soós Adrianna szerint nem világos, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elképzelhető, hogy még olyan gyógyászati eszközöknél is ez lesz, amelyek nem az életmentő kategóriába tartoznak, lehet, hogy ezeknél is korlátozottabb elérhetőségre kell majd számítani

- tette hozzá. A kórházaknak péntek délutánig kellett újratervezniük a jövő évi költségvetést is, részben azért, mert lezárult a gázközbeszerzés, amelynek költsége idén a tavalyi négyszerese lesz. Ezt a Népszava szerint csütörtökön közölték a kórházak gazdasági vezetőivel. Weltner János főorvos szerint a kórházak kevés dolgon tudnak csak spórolni.

Címkék:
kórház, spórolás, egészségügy, költségvetés, rendelet, rtl, orvosok,