Ennyi a kullancs elleni védőoltás ára 2022 évében: így védekezz a kullancsencephalitis ellen!

Pénzcentrum2022. szeptember 11. 13:58

Vigyázat: ősszel is aktívak a kullancsok, az általuk terjesztett súlyos betegségek ellen a kullancs elleni védőoltás nyújtja a legbiztosabb védelmet. Tudd meg, hogy a kullancs elleni védőoltás mi ellen véd, mikor kell beadatni, hány éves korban ajánlott a kullancs elleni védőoltás megkezdése!

A kullancs elleni védőoltás ára 2022: mennyibe kerül a kullancsencephalitis elleni védelem? A kullancs elleni védőoltás gyerekeknek mikor ajánlott, mi a kullancs elleni védőoltás neve, milyen kullancs elleni védőoltás típusok vannak? A kullancs elleni védőoltás mikor kell beadni? Tudd meg, a kullancs elleni védőoltás mi ellen véd és milyen kullancs által terjesztett betegségek ellen hatástalan?

Mit kell tudni a kullancs csípéséről?

A kullancs nevű pókszabású parazitát senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen, ha a saját bőrünkben nem is, háziállataink bundájában biztos, hogy találtunk már egynéhány darabot. Habár a kullancs, mint élőlény önmagában veszélytelen vérszívó, csípésüket mindenáron érdemes kerülni, mert veszélyes betegségeket terjesztenek! A kullancs bélrendszerében különféle baktériumok, vírusok és más parazita egysejtűek élnek, melyek a kullancscsípés során, illetve a kullancs szakszerűtlen eltávolítása esetén bekerülnek a véráramba.

Fontos kiemelnünk, hogy nem minden kullancs hordoz betegségeket, ám ha találtunk egyet a bőrünkben, mindenképpen oda kell figyelnünk az esetleges tünetekre és haladéktalanul orvoshoz fordulni, amíg még menthető az állapotunk. Miután a kullancs távozott (kiszedtük), a csípés helye gyakran gyulladttá válik, bedagadhat, fájhat és nedvedzhet is.

Szerencsés esetekben a kullancsot még a rögzülés előtt megtalálhatjuk, ám ha a kullancs már a bőrben van, haladéktalanul el kell távolítani. Ha 24 órán belül megtaláljuk és megtörténik a kullancs kiszedése, akkor a fertőzés esélye minimális, ám ha legalább 3 napig bent marad, akkor már igen kockázatos.

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs?

A kullancsoknak világszerte többszáz fajtáját ismerjük, ebből körülbelül kéttucat hazánkban is előfordul. Habár a leggyakoribb faj az Ixodes ricinus, azaz a „közönséges kullancs”, könnyen találkozhatunk más típusokkal is – mivel a kullancsok fajtától függően más betegségeket terjesztenek, az eltávolítás után érdemes az egyedet megőrizni, mert fertőzés esetén a szakember hamarabb, sikeresebben felállíthatja a diagnózist. A kisebb testű, vérrel nem megszívott kullancsok azonosítása könnyebb, mint a „teli” kullancsoké.

  • Kullancsencephalitis: a közönséges kullancsok által terjesztett legveszélyesebb, azonnali kezelésre szoruló betegséget vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásnak nevezzük. Jellegzetes tünetei a nyakmerevség, a láz, a szédülés és az általános zavart állapot. Létezik ellene védőoltás, ami megelőzi a betegséget.
  • Babéziózis: a babéziózist egy, a kullancs által terjesztett egysejtű parazita okozza, többnyire kutyákra jellemző, de az ember is veszélyeztetett, lázzal, idegrendszeri problémákkal, sötét vizelettel jár, de ha időben észrevesszük, jól gyógyítható.
  • Lyme-kór: a Lyme-kórt általában a vörös-fekete színű Ixodes ricinus kullancs bélrendszerében található Borrleia baktériumok hordozzák, a kullancscsípés helyén kialakuló, gyűrű alakú kiütés figyelmeztet rá. A fertőzött kullancs csípése után a beteg egészségügyi állapota gyorsan romlik, jellegzetes tünetei az ízületi fájdalmak, kezeletlenül szívkárosodáshoz vezethet (állatoknál is). Antibiotikumos terápiával előzhető meg a súlyosbodása, ellene védőoltás nincs.
  • Tularémia: a tularémia, azaz nyúlpestis akkor alakul ki, ha a kullancs a Francisella tularensis nevű baktériummal fertőz meg, ami a mezei nyulaktól, rágcsálóktól származik. Ez egy kezeletlenül életveszélyes, ám antibiotikummal jól gyógyítható betegség, az átesés után védettség alakul ki ellene. A kullancscsípés helyén fájdalmas bőrfekély képződik, a nyirokcsomók bedagadnak, tüdőgyulladás is kialakulhat.

A kullancs elleni védőoltás mi ellen véd?

Valójában nem létezik „általános kullancs elleni védőoltás”, ami minden, a kullancsok által tenyésztett fertőzést képes megelőzni (habár a kutatók kísérleteznek olyan oltóanyagokkal, amelyek a kullancsban még a fertőzés átadása előtt immunválaszt váltanának ki). A fentiek közül egyedül a kullancs által terjesztett vírusos egyvelő- és agyhártyagyulladás ellen – azaz a kullancsencephalitis ellen - kaphatóak oltássorozat formájában beadandó készítmények.

Mik az agyhártyagyulladás tünetei?

Maga a kullancsencephalitis vírus támadhatja az agyat, az agyhártyát és a kettőt együtt is. Az agyhártyagyulladás jelei közé tartoznak többek között a rendkívül erős fejfájás, a fény- és hangiszony, a magas láz, a megváltozott tudatállapot, az idegrendszeri görcsök és a nyakmerevség, súlyos esetben részleges vagy teljes bénulás, ami akár maradandó is lehet. Meningococcális agyhártyagyulladás esetén a beteg törzsét kiütések borítják, melyek pontszerű vérzésekből állnak.

Az agyhártyagyulladás tünetei közül a felsorolt problémák mindössze a megbetegedések 44%-nál jelentkeznek együttes erővel. Mivel a kezdeti agyhártyagyulladás tünetei enyhébbek, sokszor összetévesztik az influenza vagy a koronavírus tüneteivel. Az agyhártyagyulladás jelei lehetnek mindemellett a szédülés, az idegesség és a delírium, kisgyerekeknél görcsök, sőt, a kutacs beduzzadása is előfordulhat.

Mi a kullancs elleni védőoltás neve?

A kullancs elleni védőoltás Magyarországon 1991 óta bárki számára elérhető, a veszélyeztett dolgozók számára térítésmentes, mindenki más számára térítés ellenében beadatható. A kullancs elleni védőoltás beadatása mindenképpen ajánlott, ha gyakran járunk természetközeli helyeken (tipikusan szabadtéri sportok és hobbik, pl. horgászat, vadászat, gombászás, túrázás stb.), ugyanis a globális felmelegedés következményében évről évre gyakoribbak a kullancs általi megbetegedések. Két kullancs elleni védőoltás közül választhatunk, ezek az FSME kullancs elleni védőoltás és az Encepur kullancs elleni oltás.

Mennyi a kullancs elleni védőoltás ára 2022 évében?

  • Encepur kullancs elleni védőoltás felnőtteknek: ~11-13.000 Ft/db
  • Encepur kullancs elleni védőoltás gyerekeknek: ~11-13.000 Ft/db
  • FSME kullancs elleni védőoltás felnőtteknek: ~11-13.000 Ft/db
  • FSME kullancs elleni védőoltás gyerekeknek: ~11-13.000 Ft/db

Habár a kullancs elleni védőoltás az agyvelő- és agyhártyagyulladással szemben kiváló védelmet nyújt, ne feledkezzünk meg a Lyme-kór és más betegségek veszélyeiről sem! Hazatéréskor nézzük át a testünket alaposan, fordítsunk extra figyelmet a hajlatokra és a hajas fejbőrre, ugyanis ezeket a helyeket kedveli leginkább a kullancs.

Szánjunk időt bundás társaink átvizsgálására is, hiszen a kutyák, macskák is veszélyeztetettek bizonyos betegségekkel szemben, kullancsszezonban használjunk rajtuk kullancs elleni megelőző készítményeket! Minden esetben figyeljünk oda a kullancs kiszedése során a szakszerű technikára és a higiéniára (semmi esetre se nyomjuk össze, míg rajtunk van), illetve amennyiben a fenti tünetek valamelyikét érzékeltük magunkon, minél hamarabb forduljunk orvoshoz!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kullancs elleni védőoltás mikor kell beadni?

A kullancsok sem a téli hideget, sem a nyári kánikulát nem viselik jól, ilyenkor a talajban vészelik át a kritikus időszakot. A kullancsok aktivitása tavasszal és ősszel a legintenzívebb, ám nyáron is bármikor megcsíphetnek, ritkán még enyhe teleken is támadhatnak. A kullancsok vérrel tele sebezhetőek, tömegük az éhező társaikénak 200-szorosára is növekedhet, rugalmas potrohuk babszem méretűre tágulhat.

A kullancs elleni védőoltás beadatása rendszerint télen történik, mikor az élősködők pihennek, hiszen időbe telik, míg a kullancs elleni védettség kialakul. Mivel oltássorozatról van szó, az első kullancs elleni oltás után még nem alakul ki a kullancsencephalitis elleni védettség, legalább 2 db kullancs elleni védőoltás szükséges hozzá! A kullancs elleni védőoltás gyerekeknek és felnőtteknek is adható, mind az Encepur, mind az FSME kínál junior és felnőtt oltást.

ENCEPUR kullancsencephalitis oltás

Junior alapimmunizálás

  • 1. adag (0. nap) 0,25 ml,
  • 2. adag (1-3 hónappal a 0. nap után) 0,25 ml,
  • 3. adag (9-12 hónappal a második oltás után) 0,25 ml.
  • emlékeztető oltás: 3 év után minden 5. évben

Junior gyors immunizálás

  • 1. adag (0. nap) 0,25 ml,
  • 2. adag (7. nap) 0,25 ml,
  • 3. adag (21. nap) 0,25 ml.
  • emlékeztető oltás: 12-18 hónap után ajánlott minden 5. évben

Felnőtt alapimmunizálás (12 éves kortól)

  • 1. adag (0. nap) 0,5 ml,
  • 2. adag (0,5-3 hónappal a 0. nap után) 0,5 ml,
  • 3. adag (9-12 hónappal a második oltás után) 0,5 ml.
  • emlékeztető oltás: 49 év alatt minden 5., 49 fölött minden 3. évben

Felnőtt gyors immunizálás

  • 1. adag (0. nap) 0,5 ml,
  • 2. adag (7. nap) 0,5 ml,
  • 3. adag (21. nap) 0,5 ml.
  • emlékeztető oltás: 49 év alatt minden 5., 49 fölött minden 3. évben

FSME kullancsencephalitis elleni oltás

Junior alapimmunizálás

  • 1. adag (0. nap) 0,25 ml
  • 2. adag (1-3 hónappal a 0. nap után) 0,25 ml
  • 3. adag (5-12 hónappal a második oltás után) 0,25 ml.
  • emlékeztető oltás: 3 év után minden 5. évben

Junior gyors immunizálás

  • 1. adag (0. nap) 0,25 ml,
  • 2. adag (14. nap) 0,25 ml,
  • 3. adag (5-12 hónappal a 2. után) 0,25 ml.
  • emlékeztető oltás: 3 év után minden 5. évben

Felnőtt alapimmunizálás (16 éves kortól)

  • 1. adag (0. nap) 0,5 ml,
  • 2. adag (1-3 hónappal a 0. nap után) 0,5 ml,
  • 3. adag (5-12 hónappal a második oltás után) 0,5 ml.
  • emlékeztető oltás: 60 év alatt 3 évvel a 3. oltás után, minden 5., 60 fölött minden 3. évben

Felnőtt gyors immunizálás

  • 1. adag (0. nap) 0,5 ml,
  • 2. adag (14. nap) 0,5 ml,
  • 3. adag (5-12 hónnappal a 2. után) 0,5 ml.
  • emlékeztető oltás: 60 év alatt 3 évvel a 3. oltás után, minden 5., 60 fölött minden 3. évben

Címkék:
egészség, oltás, védőoltás, kullancs, betegség, agyhártyagyulladás,