Figyelmeztet a magyar tudós: nekik már ideje beadatni a negyedik oltást

Pénzcentrum2022. szeptember 2. 09:03

Aki tavaly október és idén január között kapott harmadik oltást, annak lassan itt az ideje felvenni a negyediket - mondta Jakab Ferenc. Hozzátette, bár az omikron-specifikus vakcina elkészült, de nem tudni, hogy mikor lesz itthon alkalmazható.

Nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van a negyedik oltásra – mondta az InfoRádiónak Jakab Ferenc. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója kifejtette, az első két oltás volt az alapoltás, azok nagyon fontosak, a harmadik oltás megléte pedig kritikus a teljes védettség kialakítása szempontjából. A negyedik oltást a krónikus betegeknek és az idősebbeknek ajánlja, illetve azoknak, akik már régen kapták meg a harmadik oltást.

Nem vagyok híve annak, hogy három-négyhavonta oltassuk magunkat, mert igazából nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk pozitív vagy negatív irányban hogyan fog reagálni. Az évente egyszeri ismétlő oltás, mint ahogy az influenza esetében ez megtörténik, bőven elegendő lesz a tartós immunválasz és védekezés fenntartására

- fejtette ki a szakember. Mint elmondta, aki például tavaly októberben kapta meg a harmadik oltást, annak "valamennyi" védettsége még van. Az biztos, hogy az antitestszint az idő múlásával csökken, ám a sejtes immunválasz megmarad.

Jakab Ferenc szerint aki tavaly október és idén január között kapott harmadik oltást, annak lassan itt az ideje felvenni a negyediket. Az omikron-specifikus oltásról elmondta, a vakcina elkészült, de nem lehet tudni, hogy mikortól lesz itthon alkalmazható, így szerinte nem érdemes arra várni. Ugyanis minden oltás véd valamilyen szinten az összes variánssal szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Krizsan Csaba, MTI/MTVA 

Címkék:
egészség, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, jakab ferenc, Omikron,