Ezeket a filléres ételeket főzd: itt vannak az iskolai menza legjobb alternatívái

Pénzcentrum2022. szeptember 2. 08:15

Folyamatos a drágulás a menzákon, így a szülőknek egyre inkább át kell venniük a napközbeni étkeztetés feladatát is. A HelloVidék most összegyűjtött pár filléres receptet, ami gyorsan megvan, de a gyerek sem lesz éhes utána.

Szinte nincs olyan valaki ebben az országban, aki ne kényszerült volna a közüzemi étkeztetés horrorisztikus valóságával szembesülnie - írja a HelloVidék. Vizes leves, tökfőzelék, száraz piskótakocka - ezeket senkinek nem kell bemutatnunk, ám erre eddig nem kaptunk választ, hogy miért is kell törvényszerűen ehetetlennek lennie?

Maga a menzakultúra a 20. század közepén indult gyors növekedésnek Magyarországon: a hirtelen iparosodás, az ezzel együtt járó városokba költözés magával vonzotta, hogy az államnak naponta többször is gyorsan, nagy adag ételeket kellett a dolgozók elé raknia a fárasztó munkában. Ez az oka annak, hogy csak az adagokra, az ízesítésre és magára a minőségre kevésbé figyeltek: a munkások azonban nemigen törődtek vele, gyorsan belapátolták a két-három fogást, és siettek is vissza termelni.

Ez a változás gyűrűzött be az iskolai menzákra is, és senki nem figyelt az esetleges ételallergiákra, érzékenységekre, vagy legalább arra, hogy ehető legyen, amit az óvodákban és iskolákban a fejlődésben lévő szervezetekkel megetetnek. Ez pedig generációkon átívelő rémtörténetek sorát szülte a menzás étkeztetésről - pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy annak rossznak kell lennie.

Ha kíváncsi vagy, hogyan gondoljuk újra a menzás ételeket, ráadásul fillérekből, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
iskola, menza, változás, étkeztetés, közétkeztetés, iskolakezdés, ételek, hellovidék,