Hivatalos: ekkor jöhet Magyarországra az omikron variáns elleni vakcina

MTI2022. augusztus 9. 08:33

Októberben kezdődhet az omikron variáns elleni vakcinák szállítása. A gyártók már a múlt hónapban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek.

Már októberben elkezdődhet a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó által kifejezetten a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagainak szállítása, jelentette be a vakcinát gyártó BioNTech német gyógyszeripari vállalat.

Az amerikai és a német gyógyszercég kétféle vakcinát fejlesztett ki az omikron változat ellen.

A BA.1 variánst célzó oltóanyag esetében a gyártók már a múlt hónapban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). A vakcinák szállítása akkor kezdődhet, ha az EMA megadja a hozzájárulást.

Az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsaira kifejlesztett vakcinákat az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) javaslatára már ebben a hónapban klinikai tesztelésre bocsátják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Krizsan Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, ema, pfizer, biontech, Omikron,