Az ország felében fenyeget a súlyos vízhiány: nézd meg, a lakóhelyed is a listán van-e

Pénzcentrum2022. július 7. 09:04

Solymár ügye csak a kezdet volt, még sokkal több településen is probléma lehet a jövőben, ha nem lesz meg a fejlesztés - véli a szakértő.

Haladéktalanul, az egész országban fejleszteni kell az ivóvízrendszert, ha el akarjuk kerülni, hogy a solymárihoz hasonló probléma alakuljon ki - írja legújabb elemzésében a Portfolio. A lap hozzáteszi, hogy a solymári eset óta, mikor több száz család maradt napokra ivóvíz nélkül, Szentendrén és Gödöllőn is felütötte a fejét a probléma. De ennek ellenére nem csak az agglomerációban kell fejleszteni.

A hálózat felújításának szükségét szakrtő is megerősítette a lapnak. Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára elmondta, hogy az országos hálózatban 20 százalék feletti a vízveszteség, de olyan körzet is van, ahol horrorisztikus, 40% feletti az elfolyt víz aránya.

Víziközmű-hálózat esetén külön kell választanunk az ivóvíz és a szennyvíz-hálózatokat. Utóbbiak - köszönhetően annak, hogy nagy részük az utóbbi 20 évben lett lefektetve - különösebb rekonstrukciót nem igényelnek, de természetesen folyamatos állagmegóvást igen. Sajnálatos módon ugyanez az ivóvízhálózatról nem mondható el és az elmúlt napok eseményei is az ivóvíz-szolgáltatást, az ivóvíz-hálózatot érintik

- mondta Nagy Edit a súlyos helyzetről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MEKH adatai szerint csaknem száz olyan település van, ahol akár meg is ismétlődhet a néhány nappal ezelőtti szentendrei, gödöllői és solymári vízhiány. Kilenc megyében állandó a veszély, a települések a következők:

  • Somogy megyében Bolhás és Somogyszob;
  • Baranya megyében Mohács, Kölked, Sátorhely, Lánycsók, Székelyszabar, Kisnyárád, Liptód, Erdősmárok, Maráza, Geresdlak, Fazekasboda, Szűr, Himesháza és Görcsönydoboka
  • Tolna megyében Kurd, Csibrák, Gyulaj és Pincehely.
  • Fejér megyében Székesfehérvárt, Csabdit, Bicskét és Ercsit érinti a terhelés.
  • Veszprém megyében Ajka, Kislőd és Magyarpolány települések.
  • Győr-Moson-Sopron megyében: Győr, Gönyű, Nagyszentjános, Vének, Kisbajcs, Nagybajcs, Vámosszabadi, Győrzámoly, Ikrény, Abda, Győrújfalu, Rábapatona, Börcs, Dunaszentpál, Győrladamér, Dunaszeg, Mecsér, Csikvánd, Sobor, Szany és Rábaszentandrás.
  • Békés megyében csak Gyula, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig csak Kelemér település
  • Pest megye a leginkább kitett: Érd, Alsónémedi, Dány, Zsámbok, Csömör, Mogyoród, Gödöllő, Szada, Veresegyház, Erdőkertes, illetve az egész Váci járás, például Őrbottyán, Galgagyörk, Püspökhatvan, Acsa, Csővár, stb. Valamint az egész Dunakeszi járás, tehát Fót, Dunakeszi, Göd, Csomád, emellett még érintett Verőce, Szokolya, Kismaros, Kóspallag, Márianosztra, Visegrád, és Nagymaros.

Címkék:
víz, ivóvíz, vízfogyasztás, vízellátás,