Multifokális szemüveg árak: miért jó és mennyibe kerül egy multifokális szemüveg?

Pénzcentrum2022. május 21. 17:00

Napjainkban a felnőtt lakosság, sőt, a fiatalkorú lakosság jelentős hányadai is különféle látászavarokkal küzd – azonban ma már olyan speciális szemüveglencséket lehet készíttetni, amelyek szinte bármilyen összetett látási problémára képesek megoldást nyújtani. A legújabb eszköz a multifokális szemüveg, ami forradalmi módon segít a különféle optikai zónákban történő látásjavulás elérésében.

Cikkünkben eláruljuk, mi az a multifokális szemüveg és hogy mikor jó a multifokális szemüveg. Milyen a multifokális szemüveg, hogyan orvosolja a közellátási és a távolra látási problémákat? Hogy néz ki a multifokális szemüveglencse átmenet? Mi a különbség a bifokális és a multifokális szemüveg között – melyik a jobb? Multifokális szemüveg árak Ofotért, Vision Express és más optikai boltok esetén – mennyibe kerül egy multifokális szemüveg általánosságban? Hol élhető el nagyobb multifokális szemüveg akció?

Mi az a multifokális szemüveg?

A multifokális szemüveg jelentése egyszerű: olyan többfókuszú szemüveglencsét illesztenek a keretbe, ami megoldja a közelre látási és a távollátási problémákat egyszerre, mindemellett éles átmenet nélkül biztosítja a közepes távú látást is, két oldalt pedig homályos a lencse, ez irányítja a látást. A multifokális szemüveg lényege az, hogy különféle látási problémák együttese esetén nincs szükségünk 2-3 szemüvegre, az eltérő dioptriák váltogatása nélkül élhetünk normális életet.

Mi a különbség a bifokális és a multifokális szemüveg között?

A legtöbb ember sima, egyfókuszú szemüveglencsét hord, vagyis az egész lencse ugyanazt a dioptriát biztosítja, akárhová nézünk vele. Az első újítás a bifokális lencse volt, melynek alsó része a közelre látást, felső része a távolra látást segítette, ezután megjelent a trifokális lencse, ami a két optikai zóna közé beékelte a középtávra látást segítő szakaszt – utóbbinak már sokkal könnyedebb az átmenete, nincs szédítő, éles váltás az optikai zónák között.

Milyen a multifokális szemüveg átmenete?

A multifokális szemüveg (gyakran progresszív lencseként is emlegetik) az előbbiekkel szemben már átmenet nélkül, szinte észrevehetetlenül biztosítja a különféle optikai zónákat – ez a legújabb, legmodernebb szemüveglencse jelenleg, ami minden távolságra használható.

Mikor jó a multifokális szemüveg - mikor nem?

A multifokális szemüveg akkor ajánlott valakinek, ha már nem csak közelre, hanem távolra, középtávra egyszerre gondjai akadnak a látással (pl. sem vezetni, sem olvasni nem tud, legfeljebb, ha több szemüveget váltogat). A kombinált látásproblémák leginkább a 40-50 év körüli korosztálynál jelentkeznek, fiatoknál egyáltalán nem jellemző a multifokális szemüveg.

Mik a multifokális szemüveg hátrányai?

Habár ezt a lencsetípust jóval könnyebb megszokni, mint a korábbi bifokálist, azért első „látásra” meglepő lehet, hogy több zónába nézhetünk vele egyszerre – adjunk neki időt, míg sikerül megszokni. Hátrány lehet, hogy mivel több optikai zóna osztozik egy normál méretű lencsén, ezek bizonyos esetben túl keskenyek lehetnek, nagyon koncentrálják a látást, illetve oldalra nézésnél, mivel a multifokális szemüveg oldalsó zónái homályosak, a fejünknek is fordulnia kell.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Meddig tart a multifokális szemüveg megszokása?

Ha a multifokális lencse túlságosan idegen számunkra és nem tudjuk egy hónap alatt megtanulni a használatát (a multifokális szemüveg megszokási ideje jellemzően 20-30 nap), a másik opció sajnos a szemüvegek cserélgetése marad. A multifokális szemüveg tanulása alatt nem szabad levenni a szemüveget, gyors megoldást keresni régi szemüvegünk használatával, rá kell kényszerítenünk magunkat, hogy alkalmazkodjunk az új lencséhez!

Multifokális szemüveg árak: mennyibe kerül egy multifokális szemüveg?

Nehéz látatlanban, a különféle dioptriák ismerete nélkül megjósolni, hogy milyen multifokális szemüveg árak várnak minket belépve a boltba, hiszen az egyedi problémáinktól függ, hogy mennyibe kerül egy multifokális szemüveg. Mivel nagy a szórás, általánosságban azt mondhatjuk el, hogy a multifokális szemüveg ár ~50.000-300.000 Ft/lencsepár + a keret ára között mozog, attól függően, hogy mennyire speciálisak az igényeink és hogy milyen extrákat kérünk a lencsékre (pl. kékfényszűrő, fényre sötétülő stb.). Összességében elmondhatjuk, hogy a legendák igazak: egy multifokális szemüveg általában jóval drágább, mint egy sima egyfókuszú szemüveg.

Multifokális szemüveg akció: ennyit spórolhatsz, ha jókor vagy jó helyen!

A multifokális szemüveg vásárlás során mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a nagyobb optikai boltok, szemüvegforgalmazó láncok jelentős alkalmi akciókat szoktak rendezni – a multifokális szemüveg árak Ofotért, Vision Express esetében a lencsére vonatkozóan akár 40%-kal is kevesebbe kerülhetnek, mint alapból, sőt, szemüvegkeret akciókat is gyakran szerveznek, hogy mindenki a számára legkedvezőbb árú és stílusú optikai kiegészítőket viselhesse. Érdeklődjünk választott boltunknál, hogy mikor várhatóak akciók a jövőben!

Címkék:
egészség, árak, szemüveg,