Elképesztő gyógyszerfelhalmozás kezdődött: sokan rettegnek az elhúzódó háborútól?

Pénzcentrum2022. május 10. 09:31

Már most kezdenek megjelenni a háború pénzügyi hatásai a Richternél, és ez csak egyre rosszabb lesz. Az oroszországi gyógyszerforgalom megugrott, annyian halmoznak fel készleteket, Ukrajnába már lehetetlen szállítani.

A Richter Gedeon Nyrt. idén az első negyedévben 37,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,6 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A társaság árbevétele 168 milliárd forint volt, 19,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

A Richter számára különösen fontos az orosz piac. A háború első napjaiban az oroszországi üzletmenet „ideiglenes késedelmet szenvedett, de azóta a szállítmányok ütemezése a háborút megelőző átlagos szintre állt vissza” - írták. Az árukat közúton, Szlovákián, Lengyelországon, Belaruszon és Lettországon keresztül juttatják el Oroszországba. Az oroszok nagyon sok gyógyszerből igyekeztek készleteket felhalmozni otthon, a márciusi lakossági felvásárlások és az árfolyammozgás együtt azt okozták, hogy a rubelben számított gyógyszertári forgalom 33 százalékkal nőtt. Fokozott biztonsági intézkedésként az oroszországi nagykereskedőket ezentúl kizárólag a helyi raktárból szolgálják ki.

Ukrajnába viszont lehetetlen rendszeres szállítmányokat időben továbbítani, az ottani kereskedelmi tevékenységet csak akkor folytathatja a Richter, amikor „azt a körülmények lehetővé teszik”. A háború az ellátási lánc globális zavarait is súlyosbítja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szállítási késedelmek, valamint főként a vegyianyag- és energiaárak, továbbá a bérköltségek növekedése miatt megemelkedő gyártási költségek kezdik éreztetni hatásukat a fedezeti szintjeinken

– áll a Richter jelentésében. A cégnél úgy számolnak, hogy negatív pénzügyi következmények a későbbiekben várhatóan fokozódnak majd.

Címkék:
gyógyszer, forint, pénzügyek, milliárd, richter, bét, richter gedeon részvény, richter gedeon gyógyszergyár, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,