Több tízmilliós magyar egészségügyi segélyszállítmány indult ma útnak Ukrajnába

Pénzcentrum2022. március 21. 14:45

Huszonnégy raklapnyi, több tízmillió forint értékű egészségügyi segélyszállítmányt indítottak útjára az Európai Unió segítségnyújtási mechanizmusa keretében hétfőn Budapestről Ukrajnába, az ukrán egészségügyi minisztérium részére.

A kétkamionnyi szállítmány kifejezetten a sebészeti ellátást segíti, tehát sebesültek ellátását segítő eszközöket, sebészeti fúrókat, ollókat, érfogókat, illetve fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket tartalmaz - közölte a szállítmány berakodásakor Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára.

Ez már a sokadik magyar segélyszállítmány, ugyanis még a háború kitörése előtt Magyarország adományozott Ukrajna számára lélegeztetőgépeket és kórházi monitorokat is - tette hozzá. Elmondta: a szállítmányt, amellyel Magyarország a békét kívánja szolgálni, hétfő este veszik át az ukrán tárca meghatalmazottjai Záhonyban és viszik tovább Ukrajna belső területeire.

Magyarország - folytatta az államtitkár - nem csupán az ukrán egészségügyet támogatja; a magyar egészségügy is kiemelkedően teljesít az ukrajnai menekültek magyarországi ellátása során. A kormány ugyanis arról döntött, hogy az Ukrajnából érkező menekültek valamennyi egészségügyi ellátást és a gyógyszereket is társadalombiztosítási támogatás mellett vehetik igénybe.

Kásler Miklós miniszter rendelkezett arról is, hogy a magyarországi onkológiai centrumok az Országos Onkológiai Intézet koordinálásával haladéktalanul megkezdik azoknak az ukrajnai menekülteknek a kezelését, akik onkológiai ellátás alatt állnak - idézte fel Latorcai Csaba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Címkék:
magyarország, ukrajna, magyar, szállítmány, menekültek,