Tényleg a legális fű a jövő nagy befektetése? Így termelik a cannabist a legális óriásfarmon

Pénzcentrum2022. február 17. 17:03

Novemberben engedélyezték Németországban a rekreációs célú marihuána használatát és árulását, ami máris több száz milliárdos üzletté nőtte ki magát. Amerikában már hosszú évek óta hatalmas, 54 milliárd dolláros üzletágnak minősül. De vajon mi a helyzet Európával? Mutatjuk a német gigafarmot!

Az utóbbi időben Németország drasztikusan változtatott a legális és illegális cannabis kereskedelemmel kapcsolatos törvényein, írja a vice.com. Novemberben ugyanis a német kormány úgy döntött, hogy zöld utat ad a marihuána rekreációs célú értékesítésével kapcsolatban. Viszont a kezdetleges koncepció sok kérdést hordoz magával, amik még koránt sincsenek tisztázva. Felmerül ugyanis többek között, hogy csak helyi, Németországban gyártott termékeket lehet-e majd árusítani, vagy lehetséges-e például a napsütötte Portugáliából importálni a terméket. Pontosan mik azok, amiket árulni fognak? Lesznek-e esetleg gumimacik, vagy a marihuánának a folyékony kivonata, esetleg csak az eredeti formájában lehet majd hozzáférni?

Szakértők szerint Németország ezzel a döntésével könnyedén a világ legnagyobb orvosi és rekreációs marihuánával foglalkozó ágazata lehet, hiszen hamarosan több száz milliárd forintos szektorrá fog válni a jelek szerint. A Heinrich Heine Egyetem professzora, Justus Haucap szerint az ország éves termelése könnyedén elérheti a 400 tonnát is akár. Ezzel pedig, ha grammonkénti 10 euróval, azaz kicsit több mint 3500 forinttal számolunk több mint 1400 milliárd forintnyi bevételt is termelhet a szektor. Nem beszélne arról, hogy közel 27000 munkahelyet teremtenek ezzel.

Jelenleg is itt található Európa legagyobb feldolgozó üzeme, a 24 centi vastag betonfallal és szögesdrótfallal védett üzem, az Aphria RX. A cég évente 1.1 tonnányi orvosi marihuánát állít elő a német gyógyszerhatóság felügyelete alatt.

 Már a részvénypiacon is hasít

Amerikában már évek óta megtalálhatóak ezek a cégek a részvénypiacon, ami óriási biznisznek számít, hiszen az orvosi marihuána 54 milliárd dolláros üzletágnak minősül. Ez az ipar olyan vállalatokból áll, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a kannabisztermékekhez, mint a fejlesztés, kutatás, azaz gyakorlatilag termelő, gyógyszeripari és biotechnológia cégekből épül fel, áll az investopedia.com oldalon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A marihuánának a legalizálása nem egy gyors folyamat, azonban az Egyesült Államokban már eljutott ez a folyamat odáig, hogy több mint a tagállamok felében legális az orvosi használata. Most pedig, Németországgal az élen Európában is elindult ez a folyamat. Annak ellenére, hogy egy dollármilliárdos üzletágról beszélünk érdekes, hogy csak nagyon kevés termelő céget találunk meg a tőzsdei kereskedésben.

Az egyik legnagyobb, legismertebb kannabisztermelő vállalat a Canopy Growth Corp., amely 2015 óta a pár dolláros árfolyamról egészen az 50-60 dolláros sávig menetelt. Ezzel a piaci kapitalizációja a párszáz millió dolláros méretből hiretelen a 10 milliárd dolláros sávba került. Egy másik feltörekvő kannabisz-vállalat az amerikai tőzsdén a Tilray, amely bevezetése után a Nasdaq-on a kezdeti 20 dolláros árról 100-150 dollárig is ugrott.

Címkék:
orvosi ellátás, vállalat, milliárd, német, orvoslás,