Nagyot fordulhat a világ: ezzel a módszerrel váltanák ki a koronavírus vakcinát

Pénzcentrum2022. február 2. 09:32

Amerikai kutatók egy apró, lenyelhető kapszula segítségével juttatnák be az mRNS által kódolt anyagokat a betegek szervezetébe - írja a HVG.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei szerint a jövőben egy egyszerű megoldással ki lehetne váltani az oltásokat, így azok is fel tudnák venni a szükséges oltóanyagot, akik félnek a tűtől és a szúrástól. A Matter folyóiratban megjelent tanulmányban egy apró, kapszulaszerű eszközről írnak, amit ha lenyel az ember, a gyomor nyálkahártyáján keresztül juttatja be a szervezetbe a szükséges mRNS-t.

A Soma (self-orienting millimeter-scale applicator) nevű eszközt még 2019-ben mutatták be a szakemberek, mint az inzulin bevitelének egy lehetséges alternatíváját. A Nature Biotechnology című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint azonban az antitestek bevitelére is alkalmas lehet a metódus.

A kutatók sertéseken próbálták ki a Somát. Minden állatnak három kapszulát adtak, amelyek 50 mikrogramm mRNS-t tartalmaztak, amely a Cre nevű enzimet kódolta. Egy nappal később az orvosok a gyomorból és a májból vettek szöveteket.A három sertésből kettő gyomrában kimutatták az enzimet, ugyanakkor egyik májszövetben sem volt jelen. Mindezt sikerként könyvelték el a szakemberek, mert ezek szerint valóban sikerült a gyomor szövetébe bejuttatni a enzimet. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövőben azt vizsgálják majd a szakemberek, hogy a szerkezet csak a gyomorban indítja-e be az immunválaszt, vagy az egész szervezetben. Amennyiben utóbbi, az nagy könnyebbséget jelenthet akár az oltások kiváltásánál is.

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, tabletta, tudósok, szakemberek, pandémia, covid 19, covid,