Ezek a hétköznapi tünetek is utalhatnak omikronra: jobb odafigyelni rájuk

Pénzcentrum2022. január 16. 16:31

A koronavírus éppen hipersebességgel terjedő variánsáról, az omikronról tudjuk, hogy általában nem okoz olyan súlyos állapotot, mint például a delta variáns, ugyanakkor egészen meglepő tüneteket produkálhat.

A járvány kezdetén még az ízlelés- és szaglás elvesztése, valamint a légzési nehézség voltak a legmarkánsabb árulkodó jelei annak, hogy valaki elkapta a koronavírust. De ahogy telt az idő, újabb és újabb mutációk jelentek meg, így mostanra a hátfájás és az izomfájdalmak szerepelnek az omikron kapcsán gyakran jelentett tünetek listáján.

A dél-afrikai omikronhullám adataiból derült először, hogy a koronavírusos betegek körében egyre több a hátfájós. Hasonló jelentések érkeztek Indiából és Norvégiából is: a fertőzöttek közül többen tapasztalnak izomfájdalmat - számol be Huffpost. És néha ez a fájdalom meglehetősen erős.

A fájdalom- és gerincszakértők szerint a bűnös a vírusfertőzéssel járó gyulladás, amely izmainkat és ízületeinket támadhatja. Bár még túl korai lenne biztosat mondani, egyes orvosok azt gyanítják, hogy az omikronban és abban, ahogyan az a mozgásszervekre hat, lehet valami egyedi - írja a lap.

A koronavírus valójában nagyon sokféle állapotot utánozhat, és nagyon sokféle tünetet okozhat, akár a tüdőrendszert, a mozgásszervi rendszert vagy akár a szívet is érintheti

 - mondta a lapnak Peter Whang, a Yale Medicine ortopéd gerincsebésze, a Yale University School of Medicine docense.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vírusfertőzések során a szervezet rengeteg kis fehérjét, úgynevezett citokint bocsát ki, hogy felpörgesse az immunrendszert a kórokozó elleni küzdelem érdekében.  Ezeknek a pro-inflammatorikus citokinek nagymértékben irritálhatják az izmokat és az ízületeket.

 

Címkék:
egészség, koronavírus, tünet, fertőzött, fertőzöttek, mutáns, delta variáns, Omikron,