Beütött a fűtési szezon: egyre romlik a levegő minősége ezeken a településeken

MTI2021. október 27. 20:29

Kedden még csak egy település, Sajószentpéter levegőjét minősítették egészségtelennek, szerdán már Nyíregyházáét is. További 7 településen kifogásolt a levegő minősége.

Kedvezőtlenül alakul a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

Kedden még csak egy település, Sajószentpéter levegőjét minősítették egészségtelennek, szerdán már Nyíregyházáét is. Emellett kifogásolt a levegő minősége Várpalotán, Debrecenben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Tatabányán, Oszláron és Putnokon a kisméretű aeroszolrészecskék (szálló por) tömegkoncentrációja miatt.

Az NNK kiemelte: az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát - hangsúlyozták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fűtési szezonban a kisméretű aeroszolrészecskék jelentős része a helytelen fűtési módok alkalmazásából származik. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen, valamint a veszélyes minősítést.

Címkék:
fűtés, fűtési szezon, levegő, szálló por, levegőminőség, nnk,