Kemenesi Gábor: ennyire véd valójában a vírustól a maszkviselés a buszon

Pénzcentrum2021. október 26. 10:07

Egy friss dél-koreai tanulmány alapján a maszkviselés nagymértékben csökkenti a koronavírus-fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során. Tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre a maszkok járványvédelemben betöltött fontos szerepéről.

Egy friss tanulmány szerint a maszkhasználat 93,5 százalékkal csökkentheti a koronavírus átadásának esélyét a tömegközlekedésen. Az eredményeket több kutatás is alátámasztja, ezzel a vakcina és a távolságtartás mellett ez az egyik leghatékonyabb módja a fertőzés elkerülésének.

A Science Advances tudományos lapban közzétett tanulmányra Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán. A tanulmány szerzői azt modellezték, hogy a maszkviselés, és a távolságtartás miként hat a vírus terjedésére tömegközlekedés során.

Kifejezetten csúcsidőszakra vonatkozóan, csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása. Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93,5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint

– emelte ki Kemenesi, aki hozzátette, hogy a maszkokra úgy kellene gondolnunk, mint a vakcinák melletti másik jelentős védelmi megoldásra.

Címkék:
tömegközlekedés, vírus, vakcina, tanulmány, maszkviselés, távolságtartás, kemenesi,