Sokkoló az igazság, ami a napi kávéfogyasztás mögött van: nekik különösen ártalmas

Pénzcentrum2021. augusztus 29. 16:35

Sokan imádjuk a kávét, és szinte elképzelhetetlen a napunk kedvenc italunk nélkül. A kávénak rengeteg jó tulajdonsága ismert, azonban ezek mellett szorongást, és függőséget is okozhat. Ha aggódunk az egészségünkért, vagy csak túl sok kávét fogyasztunk, úgy érdemes fokozatosan ezekkel a tippekkel csökkenteni a napi kávéadagot.

Az nem újdonság, hogy a kávé, stimuláns lévén függőséget okozhat. A témában rengeteg tudományos anyag jelenik meg, főleg arról, hogy milyen jótékony, vagy épp kártékony hatássokkal rendelkezik a kávé. A WHO nemrégiben leszedte a kávét a rákkeltő ételek listájáról, sőt kutatások azt is kimutatták, hogy egyes rákos megbetegedéseket meg is előzhet az egzotikus növény.

Ugyanakkor a kávé hatással lehet a depressziósokra, és azokra is, akik szorongásban szenvednek. Bár a kávé, és a benne lévő összetevők, például savak és egyéb nyomelemek bizonyítottan jó hatással lehetnek több betegség kezelésekor, a mentális egészség megőrzésében - vagy éppen rontásában is nagy szerepet játszhatnak - olvashatjuk a Lifehack.org összeállításában.

Kutatások alapján, amennyiben nem jellemző ránk a szorongás, úgy a kávé semleges hatással lesz ránk. Nem ez a helyzet azoknál, akik szorongásban szenvednek - nekik ugyanis a kávé előidézi a szorongás tüneteit, a nyugtalanságot, fáradékonyságot, fejfájást.

Mivel a kutatások nem rendelkeznek még elegendő adattal erről a problémáról, úgy az orvosok azt javasolják, hogy a moderált kávéfogyasztással ártani nem árthatunk, míg a túlzott kávéfogyasztás megviselheti a mentális és egészségi állapotunkat is.

Amennyiben szeretnéd csökkenteni kávéfogyasztásod, akár mentális egészséged miatt, akár más okból kifolyólag, úgy érdemes a következő tippeket követned.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Fokozatosan csökkentsd a napi kávé mennyiségét. A koffein stimuláns, és amennyiben hirtelen hagyjuk abba, húgy könnyen lehetnek elvonási tüneteink.
  • Maradj hidratált. A kávé dehidratálja a szervezetet, ezért fontos, hogy maradjunk hidratáltak.Továbbá a csökkentett kávézás természetesen járul hozzá ahhoz, hogy szervezetünk hidratált maradjon.
  • PIhenjünk többet. Amennyiben kevesebb kávét fogyasztas, úgy az első pár napban tapasztalhatsz fáradékonyságot, ezért fontos, hogy eleget aludj és pihenj.
  • Legyél aktív. A mozgás segít a hangulatingadozásban amit akkor tapasztalhatsz, amikor próbálsz leszokni a kávéról.
  • Vezess naplót a változásokról. Írj arról, hogy hogyan érzed magad, és mennyi kávét iszol, valamint alvási szokásaidról -  így később is látni fogod, hogy rád milyen hatással van a kávé.

Mi is szeretjük a kávét

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a kávé. A Pénzcentrum korábbi cikkében írt arról, hogy mi, magyarok átlagosan mennyit költünk kávéra.

A vendéglátóipari egységek bezárása sem korlátozott minket a kávézásban, hiszen elvitelre is lehetett kávét venni. A kutatásban a válaszadók 15 százaléka 3000 forintnál magasabb összeget költött havi szinten, míg minden ötödik fővárosi szintén legalább 3000 forintot költ havonta útközbeni kávéfogyasztásra. A megkérdezettek 60 százaléka ugyancsak 3000 forint körül szánna arra, hogy kávézóban fogyassza el kedvenc feketéjét.

Címkék:
kávé, depresszió, koffein, szorongás, kávéfogyasztás, kávézás,