Veszélyes kór terjed a benti levegőben: sokan a saját lakásukban, házukban lesznek betegek

Pénzcentrum2021. május 26. 13:35

Sokakat meglephet az a tény, hogy egy átlagos forgalmú városi utca levegője adott esetben tisztább lehet, mint egy nappalié. A legfrissebb tanulmányok szerint az ártalmas légszennyező anyagok belső terekben magasabb koncentrációban lehetnek jelen, mint kint, a szabadban.

A beltéri levegő tisztaságának fontossága, bár a koronavírus kapcsán került előtérbe, de már jóval a világjárvány előtt is kulcsszerepet játszott egészségünk védelmében. A legfrissebb tanulmányok szerint pedig az ártalmas légszennyező anyagok a házakban akár 10-szer magasabb koncentrációban lehetnek jelen, mint kint.

Kutatások megmutatták, számítógépes szimulációkkal láthatóvá tették, hogy ha egy fertőző személy belép egy zárt térbe – nem feltétlenül csak koronavírusos –, és elkezd beszélni, akkor az orrát, száját olyan mikrocseppek hagyják el, amikre a vírus rá van tapadva. Ilyenkor három dolog történhet: az egyik, hogy ez ott lebeg a levegőben, és néhány óra múlva elpusztul. A másik, hogy valaki épp arra jár, beszívja, és már meg is van a fertőződés. A harmadik pedig, hogy kiszűrjük ezt egy légtisztító berendezés segítségével

– mondta Bálint Tamás, a Zepter Ungarn Kft. marketingvezetője. A szakirodalom szerint a beltéri levegő szennyezettsége 3-szor, de akár 10-szer nagyobb is lehet, mint a kültéri levegőé.

Ez az úgynevezett beteg ház szindróma.

Ennek a megdöbbentő adatnak az oka nagyon egyszerű: egyrészt kintről beengedjük, bevisszük a szennyeződéseket, másrészt együtt élünk azokkal az élőlényekkel, amik ezeket okozzák. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1980-as években már felismerte azt a jelenséget, amit „beteg ház szindrómának” neveztek el. Ez azt jelenti, hogy a beltéri levegőnek az összetevői, egymás hatását felerősítve, komoly egészségügyi gondokat tudnak okozni. Sokkal koncentráltabban jelenik meg odabenn a por, a különböző pollenek, a gombák, a kisállatok szőrszálai, a poratkák, a vírusok és a baktériumok, sőt, még a különböző tisztítószerek illóanyagai is károsak. Zárt térben – a természetes hígulás hiányában – ezek elkezdenek koncentrálódni, és számos betegség kialakulásához vezethetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Súlyos esetben akár allergiát, asztmát is okozhat a rossz minőségű beltéri levegő.

A leggyakoribb problémák mégis az orrdugulás, az orrfolyás, a torokirritáció, a köhögés, a viszketés, de a fáradtság, a levertség vagy a túlzott álmosság is utalhat a rossz benti levegőre. Ha ezekből bármelyiket észleli az ember, akkor érdemes azon elgondolkodnia, hogy mennyire tiszta a beltéri levegő, akár otthon, akár a munkahelyén. Rossz hír, hogy ha szennyezett, akkor önmagától már nem tud megtisztulni. 

A szellőztetés, ami mindenki számára egy elérhető dolog, erősen javasolt. Ám, ha szeretnénk az egészségünk számára jó minőségű beltéri levegőt biztosítani, akkor érdemes lehet valamilyen technológiai eszközhöz fordulni - vélekedett a szakember.

Címkék:
ház, levegő, berendezés, levegőminőség,