Operatív törzs: nemsokára csak korlátozottan lesz elérhető a Szputnyik V Magyarországon

Pénzcentrum2021. május 11. 12:52

Nemsokára már csak korlátozottan lesz elérhető a Szputnyik V, mivel az oroszok teljesítették a megrendelést. Aki ebből szeretne kapni, mielőbb csapjon le egy időpontra - hangsúlyozta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. A tisztifőorvos azt is bejelentette: mivel már sok vakcina van Magyarországon, azok is kérhetik az oltást, akik 3 hónapon belül estek át a betegségen.

A járványügyi adatok továbbra is kedvezőek - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Kedden érkezett 200 ezer Szputnyik V második adagos vakcina, ezzel teljesült az orosz szerződés, mindet leszállítottak.

Eddig egymillió embert oltottak be Magyarországon az orosz oltóanyaggal. Emellett a 18 éven felüliek Sinopharmra és AstraZenecára tudnak még időpontot foglalni.

Közölte, hogy 334 ezer Pfizer-vakcina is érkezett.

A tisztifőorvos az adatokat ismertetve arról beszélt, hogy egyre kevesebb az új fertőzött és egyre több a gyógyult. 3282-en még kórházban vannak, 397-en pedig lélegeztetőgépre szorulnak - utóbbiak állapota súlyos.

A 193 ezer fős 16-18 éves korosztályból 84 ezren regisztráltak péntek éjfélig 80 százalékuk már időpontot is foglalt magának.

Ők nem sokat spekulálnak, a védelem mellett a szabadságot is biztosítják maguknak

- hangsúlyozta a tisztifőorvos. Akik lemaradtak a regisztrációs lehetőségől, azok közül 6 ezren szombat-vasárnap regisztráltak, nekik is elérhetővé teszik az időpontfoglalást, sms-ben fognak értesítést kapni. Összesen íhy 90 ezer 16 és 18 év közötti regisztrált és foglalhat időpontot ezzel a védőoltásra.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosi rendelőkben is zajlik az oltások beadása. A 334 ezer adag Pfizer-vakcinával folytatódik az első és a második körös oltások beadása. Továbbra is arra kért mindenkit, hogy aki eddig nem tette, az regisztráljon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy fontos a felelős hírfogyasztás, rengeteg álhír kering az interneten. "Senki ne engedjen teret azon híreknek, amelyek nem engedik, hogy felszabaduljunk" - tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy aludjunk eleget, de mindezek mellett fizikai aktivitást is végezzünk. A betegségen átesettek, de még bizonyos tünetekkel küzdők számára közzé fogják tenni a post-covid ambulanciák listáját.

Ismertette, hogy bár nem kizárható, hogy Magyarországon is megjelenik az indiai mutáns, egyelőre nem azonosították ezt a hazai laboratóriumokban.

A rendőrségi adatok

Kiss Róbert alezredes a rendőrség statisztikáit ismertetve elmondta, 444 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a kijárási tilalmat és a csoportosulási, gyülekezési szabályokat 64 személy szegte meg, a korridorokon 57 rendőri intézkedés történt.

20 197-en vannak hatósági házi karanténban, egy nap alatt 2002 ilyet rendeltek el. Tavaly tavasz óta 555 büntetőeljárást rendeltek el, 122 fő gyanúsított kihallgatásával.

Fotó: Rosta Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
vakcina, tisztifőorvos, müller cecília, pfizer, orosz vakcina, szputnyik v,