Súlyos dolgok derültek ki a gyógyultakról: egy életen át velünk lehet a long-Covid-szindróma

Telex2021. április 23. 08:33

A koronavírus nehezen múló utóhatásait vizsgálták amerikai tudósok: a long-Covid-szindrómának nevezett állapot komplex és egyelőre nehezen érthető. Annyi biztos, sokaknál ez az állapot krónikus, tehát egy életen át kísérik őket a tünetek.

Egy amerikai kutatás mérte fel a koronavírusból kigyógyultak kilátásait: a 73 ezer, Covid-ból kigyógyult háborús veterán adataiból kinyert eredmények nem túl megnyugtatóak - áll a New York Times cikkében, amit a Telex szúrt ki. Kiderült, hogy a fertőzésből felépültek halandósága a gyógyulás után is magasabb:

a fertőződés utáni 1-6 hónapban 60 százalékkal haladta meg azokét, akik nem kapták el a koronavírust.

Bár sokaknál nincsenek különösebb hatásai a long-Covidnak, de akik érzik a fertőzés utóhatásait, azoknál különféle problémák jelentkezhetnek. Ttapasztalhatnak tüdőproblémákat, lehetnek szív- és érrendszeri, neurológiai és emésztési rendszerrel kapcsolatos problémáik, a mentális egészség is megsínyli a betegséget, jelentkezhet szorongás, alvási rendellenességek is.

„Mindennel találkoztunk” – mondta a New York Timesnak a kutatást vezető Dr. Ziyad Al-Aly az eredményekről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sokkoló volt mindezt együtt nézni, és látni a nagyságrendjét, őszintén szólva, még mindig megráz. Vannak, akiknél az utóhatások idővel orvosi beavatkozás nélkül is elmúlnak, másoknál életen át tartó krónikus betegségek, vese- és szívproblémák, cukorbetegség alakulhat ki. Másoknál nehézlégzés vagy állandó fejfájás jelentkezik, és nincs igazából orvosi magyarázat a mögöttes okokra

- fejtette ki a kutatásvezető.

Címkék:
járvány, koronavírus, fertőzöttek, covid, gyógyultak, poszt-covid szindróma,