Müller Cecília: kapnak még egy lehetőséget a pedagógusok

Pénzcentrum2021. április 12. 11:55

Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján ismertette az oltási adatokat. Ismertette: a lakosság 29%-a beoltottá vált, megkapta az első oltását. Holnap 28 800 darab Janssen vakcina érkezik. A tisztifőorvos szerint ez nem túl sok, de ennek is örülnek. Ez egy egyadagos, 26-os típusú adenovírus-vakcina, melyet a honvédségi oltóbuszokon hasznának majd fel. Az országos tisztifőorvos tájékoztatott arról is, hogy 248 040 adag Pfizer-vakcina is érkezik a napokban. 

A hétvégén a pedagógusok oltási kampány során 80 százalékos volt a részvétel. "Adunk még egy lehetőséget a pedagógusoknak, akik jelentkeztek a védőoltásra, de nem tudták azt felvenni, kapnak még egy lehetőséget, hogy beoltassák magukat" - mondta a tisztifőorvos. Ez azt jelenti, hogy aki regisztrált, de valamiért nem tudta felvenni az oltást, még mindig jogosult soron kívül beoltatni magát.

A következő időszakban az életkor mellett a krónikus betegség alapján döntik el, hogy ki kaphat vakcinákat, méghozzá a háziorvosok a hozzájuk eljuttatott ajánlás alapján. Vagyis a magas kockázatú fiatalokat is oltani fogják a napokban. A sajtó kérdésére azt is elmondta: aki hatósági házi karanténban van, az ne menjen oltásra akkor se, ha behívják.

Tetőzött a járvány

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy a járvány, úgy tűnik, hogy tetőzött, viszont magasan. A magas tetőzésre utal, hogy szövődményesen is zajlik a betegség, sok gyógyultnál jelentkezik a posztcovid-szindróma: légzési nehézség, fáradékonyság, migrén, neurológiai-idegrendszeri kórkép. Fokozotatosan egy ennek a tünetegyüttesnek a kezelésére szakosodott hálózat is létrejön Magyarországon.

A szennyvíz-adatok is azt mutatják, hogy országosan stagnál az adat, ami a következő időszakban is magas fertőzési szintet vetít előre.

Sokan hágják át a szabályozásokat

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette a rendőrségi adatokat. 2009 személy ellen intézkedtek a hétvégén, mert nem viseltek maszkot, 2 vendéglátóhelyet zárattak be szabályszegés miatt (Edelényben és Zalaegerszegen). 868-an szegték meg a kijárási korlátozást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kiss Róbert ismertette, 43 002-en vannak karanténban.

Címkék:
járvány, operatív törzs,