Jön az újabb kínai vakcina: mit lehet tudni a Convidecia oltóanyagról?

Pénzcentrum2021. március 22. 11:06

Friss hír, miszerint itthon egy újabb kínai oltóanyagot engedélyeztek:a CanSino Biologics Inc. (CanSinoBIO) koronavírus elleni vakcináját. A 65,7 százalékos hatékonyságú oltóanyagot 40 ezer emberen tesztelték, és már megkapta a sürgősségi engedélyt Pakisztánban és Mexikóban is. Összeszedtük, hogy működik, és mit tudunk róla ezidáig. 

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, engedélyezték Magyarországon a kínai CanSino Biologics Inc. (CanSinoBIO) koronavírus elleni oltóanyagának sürgősségi felhasználását. Ez a második kínai oltás, amely jóváhagyást kapott hazánkban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a III. fázisú vizsgálat eredményei alapján hagyta jóvá a Convidecia nevű oltást.

Magyarország ez első EU-s ország, mely keletről (Oroszországból, Kínából) vásárolt oltóanyaggot, ám azóta már több más uniós ország is kifejezte szándékát, miszerint a nyugati vakcina késlekedései miatt, szívesen nyitnának kelet felé - emlékezetet a Reuters hírügynökség.

Összeszedtünk mindent, amit tudni lehet erről az oltásról:

Az AD5-nCOV, kereskedelmi nevén Convidecia, egy egydózisú, vírusvektoros COVID-19 vakcina, amelyet a kínai Cansino Biologics fejlesztett ki. A III. fázisú kísérletekben részt vett Argentína, Chile, Mexikó, Pakisztán, Oroszország, és Szaúd-Arábia, összesen 40 ezer emberen tesztelték. A Reuters szerint a Convidecia nagyon hasonlít az AstraZeneca és a Johnson&Johnson oltásokhoz, normál hűtőszekrényi tárolást igények (2 °C és 8 °C között). Ez a normál tárolási hőmérséklet számos fejlődő ország számára potenciálisan vonzó lehetőséget jelent, hiszen sok helyen a -70 fokos tárolás egyszerűen nem megoldható.

2021 februárjában a III. Fázisú vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina 65,7 százalékos hatékonysággal rendelkezik a koronavírus enyhébb eseteinek, és 91 százalékos hatékonyságú a súlyos eseteinek megelőzésében.

A CanSinoBIO vakcinája (amelyet tavaly hagytak jóvá a kínai hadsereg körében, és amelyet azóta legalább 40 -50 ezer embernek adtak be), az 5-ös típusú adenovírus néven ismert módosított náthavírust (Ad5) használja a koronavírus fehérjéből származó genetikai anyag szállítására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatók azonban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a vakcina nem működhet hatékonyan azoknál, akik korábban ki voltak téve az Ad5 fertőzésnek, mivel a közönséges megfázás vírusa ellen már meglévő antitest gyengítheti a vakcina által kiváltott immunválaszt.

A Convidecia már megkapta a sürgősségi engedélyt Pakisztánban és Mexikóban is.

CanSino Biologics

A CanSino Biologics-ot 2009-ben alapította Tianjinban. A vállalat korábban együttműködött a Kanadai Nemzeti Kutatási Tanáccsal (NRC) az oltások fejlesztésében. A két szervezet 2013-ban kezdte meg az együttműködést, és később együtt dolgoztak egy ebolavakcinának kifejlesztésén. 2018 júliusában kérelmet nyújtottak be a hongkongi tőzsdére történő bevezetésre, 2019. március 28-án debütált 59 százalékos növekedéssel, ami 2017 óta a legmagasabb első napi kereskedési nyereség Hongkongban.

Címkék:
biztosítás, járvány, oltás, oroszország, tőzsde, koronavírus, oltóanyag, nyereség, kína, pandémia, koronavírus teszt, kínai vakcina, kínai koronavírus, országos gyógyszerészeti és élelmezés-egészségügyi intézet, hongkong, corona, fázás,