Koronavírus: élre tör Magyarország az EU halállistáján

NapiCsárt2021. március 18. 12:04

A koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán kijelenthetjük, sosem voltak még ennyire rosszak a hazai járványadatok, mint ezekben a napokban. Habár egyre több magyar kapja meg az oltást, számuk mostanra meghaladta 1,4 millió főt, azonban egyelőre még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól, sőt, friss statisztikai adatok szerint élen járunk a halálozási adatokban is: 100 ezer lakosra vetítve a harmadik legrosszabb eredményt produkáljuk.

Kétségtelen, a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő nem csak az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek, de a halottak száma is.

Éppen ezét szigorú korlátozó intézkedések vannak hatályba, és a következő 1-2 hétben nem valószínű, hogy ezek feloldásra kerülnek: az enyhítésnek most nincs itt az ideje - ahogy az Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer is megerősítette a csütörtök délelőtti Komrányinfón.

Míg a koronavírus-járvány első és második hullám Magyarországon a környező országokhoz képest viszonylag csendesebben zajlott le, addig itt a harmadik hullámban ijesztően magasak a hazai adatok, főként a halálozási statisztika elrettentő.

2021. március 18-án a kormányzati tájékoztatás szerint 6502 új koronavírusos esetet regisztráltak egy nap alatt, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett hazánkban.

Ez a szám, pontosabban a lakossághoz mért aránya mostanra kiemelkedően magas.

A John Hopkins Egyetem Koronavírus Központja naponta frissíti az összes fertőzött ország adatait. A mai napig a szakemberek összesen 2,68 millió halálesetet kötnek a járványhoz.

Egy friss ábra a halálozási arányszámokat mutatja a világ leginkább érintett húsz országának esetében 100 megerősített esetre vetítve: a koronavírusosoknak hány százalékánál válik halálos kimenetelűvé a fertőzés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Ahogy a grafikán is jól látszik, hazánk nemhogy a lista elején, de egyenesen az 5. leghaálosabb ország, itthon a koronavírussal megfertőződöttek 3,3 százaléka nem éli túl a betegséget. Bulgárián kívül nincs is Európai ország, amely megelőzne minket. 

A másik grafikon pedig a 100 ezer lakosra jutó haláleseteket mutatja.

Loading...

Itt még előrébb vagyunk a listán: pontosan a 3. helyen, csupán két európai ország, Csehország és az Egyesült Királyság előz meg minket. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer fertőződött lakosból több mint 176 meghal. 

Az adatok és ami mögöttük van

A halálozások számának összevetésében azonban óvatosnak kell lenni, hiszen nem minden országban számítják azonos módszertannal a koronavírusos elhunytak számát. A legtöbb ország ugyanazt a módszert választja, amit Magyarország is, miszerint ha egy beteg akkor hal meg, amikor pozitív a koronavírus tesztje, akkor ő a járvány áldozata. A Portfolio egy korábbi cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy számos országban valószínűleg kozmetikázzák az adatokat, így kevesebb koronavírusos beteget, elhunytat jelentenek a kormányzatok.

Címkék:
biztosítás, járvány, portfolio, koronavírus, halálozás, szálló por, egyesült királyság, csárt, gulyás gergely, pandémia, elhunytak, nyájimmunitás, koronavírus teszt, eu csúcs, koronavírus második hullám, corona,