Chia puding recept, az egészséges reggeliért: mutatjuk, mi a chia mag, hogy készül a chia mag puding egyszerűen

Pénzcentrum2021. március 15. 06:03

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb sikertörténetét írta le az új élelmiszerek között a boltok polcain megjelenő chia mag, ami jóformán elmaradhatatlan kellékévé vált az egészséges, újraértelmezett reggeliknek. Na de mégis, miért lett ilyen népszerű a chia mag Magyarországon, mi a chia mag hatása és hol kapható chia mag? Hogyan készül a chia puding a legegyszerűbb chia mag recept alapján, mikor és hogyan érdemes fogyasztani a chia magból készült chia pudingot? Járjunk utána, a chia mag hol kapható, milyen termék a chia mag ár szempontjából és milyen élelmiszerekben találkozhatunk chia maggal!

Cikkünkben minden gyakori kérdést megválaszolunk a chia mag kapcsán: tudd meg, mi az a chia mag, mi a chia mag jelentése, milyen növény termése a chia mag és milyen chia mag árak jellemzik jelenleg a piacot! Amellett, hogy megtudhatod, a chia mag hol lehet kapni, és hogy milyen a chia mag hatása, annak is utánajárunk, hogy mi a chia puding és hogyan készül a chia puding a legegyszerűbb chia mag puding receptek segítségével, hogy pillanatok alatt elkészíthessük életünk legfinomabb, proteinben gazdag, egészséges reggelijét. Számolod a kalóriákat? Tudd meg, 1 evőkanál chia mag hány gramm, illetve, hogy 15 gramm chia mag hány kanál! Mennyi a chia mag kalória tartalma?

Mi az a chia mag és miért ilyen népszerű?

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi a chia mag és miért jó a chia mag fogyasztása! A chia mag nem más, mint az azték zsálya nevű növény magja. Az azték zsálya a menták nemzetségébe és az árvacsalánfélék családjába tartozik, őshonos közép-amerikai növényfaj, a chia növény főként Mexikóban és Guatemalában található meg. Gazdaságtörténészeti kutatások szerint az azték zsályát már a Kolumbusz előtti időkben is termesztették az ősi azték kultúrában, ahol legalább olyan fontos kultúrnövény volt, mint a kukorica.

A chia mag fogyasztása a világnak ezen a táján a következő évszázadokban is megmaradt, ám a tudatos táplálkozási szokások elterjedésének köszönhetően az elmúlt évek során a chia mag újra berobbant a köztudatba. A chia mag a magyar boltok polcain nagyjából 10-15 éve jelent meg, akkoriban még valódi egzotikumként kínálták, így tipikusan a speciális élelmiszereket árusító boltokból tudtunk beszerezni. A chia mag az évek során egyre több bio bolt és drogéria polcán jelent meg, manapság viszont már jóformán minden nagyobb élelmiszerboltban kapható a chiapuding fő alapanyaga, a chia mag. Nézzünk, miért lett ilyen népszerű a chia mag, milyen hatással van a chia mag az egészségre?

A chia mag hatása: mire jó a chia mag?

A chia mag egyik különleges képessége, hogy rengeteg vizet képes magába szívni és megkötni, emiatt elterjedt élelmiszer a diétázók körében, akik a chia mag fogyasztásával szeretnék előidézni a teltségérzetüket. A chia mag hatása egyszerűen leírható: a chia mag fogyasztása történhet magában is (lenyelünk belőle 1-2 evőkanállal), bő vízzel leöblítve, ezután a chia mag a gyomrunkban megköti a vizet, kocsonyás állagot vesz fel, térfogata megnövekszik, így nagyobb elfogyasztott élelmiszermennyiséget imitál az emésztőrendszerünkben – a chia magvak kisebb mennyiségben is hasonlóan működnek, például reggeli müzlikben, péksüteményekben.

A chia mag fogyasztása: mikor és hogyan együk a chia magot?

A fogyni vágyók mellett a chia mag felkapott a tudatos táplálkozás és a lassan felszívódó szénhidrátok hívei között, illetve egyre népszerűbb adalékanyag a pékáruk, különféle müzlik, pudingok és turmixok készítésénél. A chia mag gyakran szerepel reggelikben, hiszen a tudatos és diétás táplálkozás egyik alappilére, hogy a napi szénhidrátmennyiségünk zömét lassan felszívódó szénhidrátok formájában juttassuk be a szervezetünkbe és lehetőleg reggel tegyük azt.

A chia mag izgalmassá varázsolja bármelyik zöldséges vagy gyümölcsös smoothie-t – különösen illik az erdei gyümölcsök és az eper mellé, de a kivi és a banán ízvilágával is jól kijön, illetve számos süteményt (pl. sajttortát, zabkekszeket, teljes kiőrlésű és barna liszttel készített reggeli pékárukat, kenyereket) is feldobhatunk vele. A chia mag receptek közül az egyik legnépszerűbb chia mag felhasználásával készített étel a chia puding, amit szintén gyakran fogyasztanak reggelire, mert növeli a jóllakottság-érzetet, energiát ad, ám mindemellett mégis egészséges étel.

A chia mag ásványianyagtartalma: miért egészséges a chia mag?

A chia mag különösen gazdag a többszörösen telítetlen alfa-linolénsavban, amelyből a szervezetünkben hosszú szénláncú EPA és DHA zsírsavak képződnek. Ezek a zsírsavak a chia mag természetes gyulladásgátló hatóanyagai, csökkentik a vér koleszterinszintjét és jótékony hatással vannak általános egészségi állapotunkra is. Ezek a zsírsavak (mint az omega-3) leggyakrabban a halakban találhatóak meg, ám a chia mag fogyasztásnak köszönhetően a vegetáriánusok/vegánok is bevihetik szervezetükbe. A chia mag mindemellett gazdag fehérjékben és jó antioxidáns-forrás, így sokan alkalmazzák a krónikus betegségek (cukorbetegség, rák, szív- és érrendszeri betegségek) megelőzésére is

A chia mag kalóriatartalma: a chia mag hány kalória?

A chia mag kalóriatartalma viszonylag magas (100 g chia mag kalóriatartalma: 486 kcal), ám ebből az élelmiszerből arányában keveset is elég elfogyasztanunk ahhoz, hogy bejuttassuk vele a jótékony hatású zsírsavakat a szervezetünkbe (a chia mag adagolás kapcsán jó, ha tudjuk, hogy napi 1 ek ciha mag bőven elegendő, a smoothie-ba is ennyit tegyünk).

A chia mag adagolása: hány gramm a chia mag?

Minden chia mag recept azon alapszik, hogy megfelelően mérjük ki a chia puding recept vagy más chia mag recept elkészítése során a mennyiségeket, éppen ezért számos receptben grammban van megadva, hogy mennyi chia mag kell egy chia mag puding elkészítéséhez vagy éppen egy smoothie felturbózásához. Nézzük, hogy 15 gramm chia mag hány kanál, illetve, hogy 1 evőkanál chia mag hány gramm!

  • 1 evőkanál chia mag hány gramm? – Kb. 10-15 gramm
  • 15 gramm chia mag hány kanál? – Kb. 1 evőkanál vagy 2 teáskanál

Chia mag recept egyszerűen: hogyan készül az epres chia puding?

Így, hogy tudjuk, a chia mag mi az, mire jó a chia mag és hogyan történik a chia mag adagolása és a chia mag fogyasztása, nézzünk egy konkrét példát a chia mag elkészítése kapcsán: máris mutatjuk, hogy a legegyszerűbb chia puding recept segítségével hogyan készül a legfinomabb chia puding házilag!

Epres chia puding hozzávalók

  • 6 ek chia mag
  • 4 dl mandulatej (vagy más cukrozatlan növényi tej)
  • 100 g eper (vagy bármilyen más gyümölcs, pl. banán, mangó, kivi, barack)
  • 4 ek kókuszreszelék
  • 2 ek méz (vagy természetes édesítőszerek)

Hogyan történik a chia mag puding készítése?

A chia puding készítése rendkívül egyszerű: fogjunk egy tálat, tegyük bele a kívánt mennyiségű chia magot, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, az apróra kockázott gyümölcsöket, végül édesítsük egy kevés mézzel, majd alaposan keverjük össze. Tegyük a chia puding alapját a hűtőbe egy éjszakára, ezalatt a chia magok magukba fogják szívni a növényi tej nedvességét, így besűrűsödik a chia puding (minimum 1 órának el kell telnie ahhoz, hogy a chia mag felvehesse a nedvességet – ez idő alatt érdemes egyszer-kétszer megkavarni, hogy elkerüljük a csomósodást). Reggel csak vegyük elő, osszuk szét és tálalhatjuk is friss gyümölcsökkel, magvakkal, mazsolával, zabbal vagy egy kis granolával. Ha sűrűbb állagú chia pudingot szeretnénk készíteni, növényi tej helyett a chia puding készítése során használjunk kókusztejszínt.

Chia mag vásárlás: hol kapható chia mag?

Ahogy a fentiekben is leírtuk, a chia mag ma már elterjedt és népszerű élelmiszer, éppen ezért minden nagyobb, élelmiszereket forgalmazó áruházlánc polcain megtalálhatjuk.

Chia mag ár: mennyibe kerül a chia mag?

1 kg chia mag ára márkától és akcióktól függően kb. 2000-2500 Ft

Kinek érdemes rendszeresen fogyasztania a chia magot?

Így, hogy tudjuk, mi az a chia mag, mennyibe kerül a chia mag és chia mag hol lehet kapni, már könnyedén beszerezhetünk a chia puding készítéséhez minden fontos hozzávalót. A chia mag puding elkészítése minden fogyni vágyónak, sportolónak és az egészséges életmód híveinek is tökéletes alternatívát nyújt, illetve azok is értékes zsírsavakat vihetnek be vele a szervezetükbe, akiknek valamilyen okból fogva nélkülözniük kell a halakat étrendjükből. Mindemellett a chia mag finom és divatos élelmiszer, amiből megéri mindenképpen fogyasztani, ha szeretnénk hosszú távon megőrizni egészségünk.

Címkék:
egészség, recept, diéta, reggeli, csok 10+10, fogyókúra, növény, fehérje, receptek,