Itt az orvosi etikai kódex: ez alapján rangsorolják, ki kerül lélegeztetőgépre, ha dönteni kell

Pénzcentrum2021. március 12. 12:02

Már most vannak olyan kórházak, ahol külön csapat méri fel a koronavírusos betegek életkilátásit - mondta el Hegedűs Zsolt a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője. Tehát egyes kórházak már rangsorolni kényszerülnek, hogy kik azok, akik mindenképpen kapjanak intenzíves ellátást, mert nagyobb az esélyük a túlélésre - hangzott el az RTL Híradójában.

A műsorban a szakember arról számolt be: van, ahol már megtelt az intenzív osztály, de a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e elég orvos és ápoló. A legfrissebb adatok szerint már 949 beteg szorul lélegeztetőgépre. Hegedűs Zsolt azt is elmondta, hogy itt az ideje hogy a magyar kórházakban használják azt a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a MOK még tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának idején dolgozott ki.

Mit is tartalmaz ez az ajánlás? A Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján található ajánlás azt írja: a 21. század az egészségügy dolgozóit az erőforrások szűkössége miatt kihívások és etikai dilemmák sorozata elé állítja. A járványos időszakban ezek a kérdések, döntési helyzetek sokasodhatnak.

Dr. Hegedűs Zsolt koordinálásával a MOK Etikai Kollégiuma által létrehozott dokumentum elsődleges célja, hogy az ilyen helyzetekben a konszenzusos etikai irányelvek mellett meghozott döntésekkel életeket lehessen menteni, és a tiszta és egyértelmű elvekkel, gyakorlati útmutatásokkal csökkentse az egyes orvosokra háruló erkölcsi terheket. Ezek mellett fontos cél volt az is, hogy a társadalom láthassa: széles körben elfogadott és tudományosan megalapozott etikai és szakmai szempontok mentén történik a betegek ellátása, ami segíti azt, hogy bízzanak a kórházakban történő kríziskezelések folyamatában.

Az ajánlásokat a mindenkori gyakorlati körülmények között, a lehetőségekhez képest javasolt alkalmazni, azok nem írják felül a jelenleg hatályos Orvosi Etikai Kódexet, a hatályos jogszabályok egészségügyi munkavégzési, betegellátási, felelősségi szabálya-it, valamint a kiadott szakmai eljárásrendeket, ugyanakkor a jogszabályok és szakmai eljárásrendek által nem szabályozott kérdésekben segítségként szolgálhatnak

- írja a dokumentum. Az egészségügyi ellátásban a legmagasabb technikai színvonalat képviselő intenzív osztályos eszközök életmentő vagy életfenntartó kezelésre, nem pedig megelőzésre szolgálnak. Akiknek ezekre van szükségük, azok életveszélyes állapotban vannak - emelik ki.

Erőforrások elosztásának elvi megfontolásai

Célszerű azt a beteget előnyben részesíteni - írja az ajánlás -, aki az intenzív terápia hatására nagyobb eséllyel élheti túl a betegséget, gyógyulhat ki abból ahhoz képest, akinek a kórállapota ezt kevésbé valószínűsíti.

Nem a várhatóan még leélhető életévek képezhetik tehát a priorizálás alapját, hanem a túlélési esély.

Az életkort csak közvetett módon vehetjük figyelembe a "rövid távú prognózis" kritérium alapján, mégpedig azon az alapon, hogy az idősebb embe-rek esetében gyakrabban fordul elő komorbiditás, amely a túlélési esélyt csökkenti. A COVID-19 kapcsán az életkorral a halálozás kockázati tényezője is emelkedik, ezért ezt ilyen szempontból is figyelembe kell venni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem ez az egyetlen súlyos ajánlás a dokumentumban. Azt írják: elvenni az intenzív kezelést egy korábban érkezett betegtől azért, hogy megmentsünk valaki mást, akinek jobb esélyei vannak a túlélésre, nyilvánvalóan súlyos terhet jelent az orvosok számára is - és lesz olyan orvos, aki vívódik majd,hogy ezt megtegye. Ezzel együtt

számos iránymutatás egyetért abban, hogy megfelelő elvek szerint elvenni a szű-kös erőforrásokat valakitől, akinek a túlélési esélye kisebb, azért, hogy másokat megment-sünk, akiknek a túlélésre nagyobb esélyük van, erkölcsi értelemben megfelelő magatartás, és ehhez nincs szükség az érintett páciens beleegyezésére sem

- írják, hozzátéve: "Fontos kiemelni, hogy a vonatkozó iránymutatások szerint ilyen kiélezett helyzetekben az erőforrások elvétele, a rendkívüli orvosi kezelés abbahagyása a kisebb túlélési eséllyel rendelkező beteg-nél más, nagyobb túlélési esélyű beteg megmentése érdekében sem az etikai, sem az erre vonatkozó keresztény vallási elvek megsértésének nem minősül. Egyetértünk az említett iránymutatásokkal abban, hogy ez a morálisan leginkább elfogadható cselekvés."

A teljes dokumentum itt olvasható.

Címkék:
kórház, társadalom, prognózis, orvosi kamara, est média, mok, rendkívüli állapot,