Friss kutatás: a brit és dél-afrikai mutációkra másként hat a vakcina

Pénzcentrum2021. január 22. 10:01

Antitestrezisztensnek találta a dél-afrikai vírustörzset egy kutatás, mely egyelőre szakértői értékelésre vár: az E484K néven ismert mutáció okozhat bajt, amely ezen a variánson kívül a brazil tözsben is megjelent. A mutáció lehetővé teheti, hogy a 501Y.V2 névre keresztelt dél-afrikai variánsra ne hassanak a korábbi fertőzés vagy az oltás során szerzett semlegesítő antitestek, ami ugyanakkor nem automatikusan jelenti azt, hogy a mutáció teljesen hatástalanítja a már megszerzett immunitást.

Egy friss kutatás szerint a fertőzés által szerzett immunitás és a védőoltás sem véd olyan hatékonyan ezen vírustörzs ellen - írja az Infostart. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, az immunvédelem más részei mennyire tudnak hatásosan fellépni a variánssal szemben.

Az 501Y.V2-ben kilenc különböző mutáció alakult ki a tüskefehérjén, így terjedt el a változat a tavalyi év második felében. A kutatók úgy fogalmaztak: az, hogy a korábbi variánsokkal szembeni ellenállóképesség nem feltétlenül hat erre a törzsre, komoly újrafertőződési veszélybe sodorja az oltottakat és a betegségből már felépülteket. Ha jelenlegi feltételes megállapításuk az újrafertőződéssel kapcsolatosan igaznak bizonyul, akkor az oltásokat évről évre át kell majd alakítani, hogy az éppen domináns törzs ellen tudjanak védelmet nyújtani. A kutatás szerint

a már immunitást szerzett betegek vérmintái, ha az új dél-afrikai variánssal találkoznak, akkor az antitestek az esetek nagyjából felében tehetetlenek, másik felében pedig gyengébb reakciót produkáltak.

A leginkább azoknak a vérmintájában levő antitestek tudták felvenni a harcot a mutációval szemben, akik súlyos állapotba kerültek korábbi betegségük során. A kutatás ugyanakkor nem vizsgálta a T-sejtes immunitást, illetve laborvizsgálatról van szó, annak korlátaival együtt.

Jó hír ugyanakkor, hogy a brit törzzsel szemben mind a korábbi fertőződés, mind a Pfizer vakcinája véd az előzetes kutatási eredmények szerint. 36 korábban megbetegedett ember vérmintáján állapították meg kutatók, hogy a megszerzett védettség hatásos a brit törzzsel szemben. A Pfizer kutatói a brit variánssal és eredeti törzzsel is végeztek vizsgálatokat, melyek megnyugtató eredménnyel zárultak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyar virológusok szerint is képes a Dél-Afrikában kialakult variáns részben a vakcinák "kikerülésére".

Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a vakcinák hatékonysága a tünetes megbetegedés tekintetében az ismert 94-95%-ról valamelyest csökkenhet.

Ez nem jelenti, hogy hatástalan a vakcina, ugyanis az immunválasz és az immunrendszer jóval összetettebb, mindenképpen érdemes tehát azt a vakcinát felvenni, amely elérhető, hiszen a kórházba kerüléstől és súlyos betegségtől minden bizonnyal megvéd majd. A vakcinagyártók természetesen folyamatosan utána fejlesztik a vakcinakomponenst az újabb, működésében jelentős eltérést mutató vírusvariánsokhoz

- írták.

Címkék:
vakcina, koronavírus,