Ennyi ételt dobtak ki a járvány alatt a magyarok: ez még csak a kezdet?

Pénzcentrum2020. október 5. 16:05

Évente fejenként 65 kg élelmiszerhulladékot termel a lakosság Magyarországon. A kukában landoló ételeknek legalább a felének nem kéne erre a sorsra jutnia, ha nagyobb figyelmet fordítanánk rá, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert. Mint mindenben, a koronavírus járvány a vásárlási, táplélkozási és hulladékkezelési szokásainkban is változást hozott. Már csak az a kérdés, több vagy kevesebb élelmiszert pazarlunk el a pandémia hatására, és hogy ez a változás tartós lesz-e. Ennek kapcsán készít felmérést a Pénzcentrum.

Az nem kérdéses, hogy a járvány alapjaiban változtatta meg a táplálkozási szokásainkat. Természetesen az első bizonytalan hetekben mindenki az egészségmegőrzést és az élet védelmét tartotta elsődlegesnek. Ugyanakkor a kezdeti pánik és felhalmozás után világszerte tonnaszám kerültek kidobásra a romlandó élelmiszerek (főként húsok és zöldségek), az egekbe szökött az ételrendelések száma - ami kis vigaszt nyújtott az üzletüket bezárni kényszerült vendéglátósoknak -, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kiszállítások ökológiai lábnyomáról és a felhasznált műanyag ételhordókról - írja az eljmaradektalanul.hu.

Az élelmiszerpazarlás okai rendkívül szerteágazóak akár egyetlen család esetében is. A családtagok életmódja, kulturális háttere, életkora, nemek szerinti összetétele, a lakókörnyezet mind-mind befolyással bír. De meghatározó az is, hogy van-e gyerek a családban, hiszen az ő élelmiszerfogyasztása a legkiszámíthatatlanabb - írja a maradeknelkul.hu.

A Pénzcentrum most Olvasói körében abból a célból készít felmérést, hogy megvizsgálja: milyen hatása volt a koronavírus járványnak arra, hogy mennyi élelmiszert pazarolnak el a háztartások. Több ételt rendeltünk, amiatt több volt a maradék? Vagy éppen fordítva: volt időnk bevásárló listát írni, főzni, beosztani az ételt? Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd te is a munkánkat!


NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, spórolás, járvány, megtakarítás, hulladék, szemét, koronavírus, pazarlás, főzés, élelmiszerpazarlás, ökológiai lábnyom,